Fokus

Metak kojim je ubijena novinarka Al Džazire u Palestini predat SAD

Komentari

Autor: Tanjug

02/07/2022

-

23:54

Metak kojim je ubijena novinarka Al Džazire u Palestini predat SAD
Širin Abu Akleh - Copyright Tanjug AP/Al Jazeera Media Network via AP

veličina teksta

Aa Aa

Palestinske vlasti saopštile su danas da su američkim forenzičkim stručnjacima predale metak kojim je ubijena novinarka Al Džazire Širin Abu Akleh.

Palestinski državni tužilac Akram al-Hatib je saopštio da Palestinci pozdravljaju namere bilo kojeg međunarodnog tela da im "pomogne da potvrde istinu" i ponovio da palestinske vlasti odbijaju da metak predaju Izraelu, navodi AP.

"Sigurni smo u naše istrage i rezultate do kojih smo došli", izjavio je Al-Hatib, prenosi AP.

Novinska mreža Al Džazira objavila je polovinom juna ove godine sliku metka za koji tvrdi da je njime ubijena njena dugogodišnja novinarka Širin Abu Akleh, koja je pratila izraelsku vojnu operaciju na Zapadnoj obali, navodi AP.

U pitanju je metak kalibra 5,56 mm američke proizvodnje ispaljen iz puške M4, koju obično koriste izraelske snage, prenosi američka agencija.

Izraelska vojska je saopštila da palestinski militanti koriste istu municiju i njeni zvaničnici su pokazali javnosti sliku vreće pune metaka za koje su naveli da su zaplenjeni u raciji, a meci na dve slike izgledaju identično, sa zelenim oznakama na vrhovima, prenosi američka agencija.

Al Džazira i palestinske vlasti optužile su izraelske snage da su imale nameru da pucaju na Širin Abu Akleh, što Izrael odlučno poriče, tvrdeći da je ona ubijena tokom složene vojne operacije u kojoj su vojnici razmenjivali vatru sa palestinskim militantima, prenosi AP.

Abu Akleh, 51-godišnja Amerikanka palestinskog porekla, bila je veoma cenjeni dopisnik Al Džazire na arapskom jeziku i pokrivala je izraelsko-palestinski sukob više od 25 godina.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet