Fokus

Komisija UN: Palestinsku novinarku ubili Izraelci

Komentari

Autor: Tanjug

24/06/2022

-

20:10

Komisija UN: Palestinsku novinarku ubili Izraelci
Širin Abu Akleh - Copyright Tanjug AP/Al Jazeera Media Network via AP

veličina teksta

Aa Aa

Izraelske snage ubile su uglednu novinarku Al Džazire Širin Abu Akleh 11. maja, saopštila je danas Kancelarija UN za ljudska prava.

Portparolka Kancelarije visokog komesara za ljudska prava (OHCCR) Ravina Šamdasani rekla je da je odeljenje otkrilo da su "pucnji koji su ubili Abu Akleh i ranili njenog kolegu Alija Samudija došli od izraelskih bezbednosnih snaga, a ne od neselektivne vatre naoružanih Palestinaca, kako su prvobitno tvrdile izraelske vlasti".

"Duboko je uznemirujuće to što izraelske vlasti nisu sprovele krivičnu istragu", dodala je ona na konferenciji za medije, prenosi BBC.

Šamdasani je rekla da su te informacije stigle od izraelske vojske i palestinskog državnog tužioca. Ona je dodala da je grupa od četvoro novinara koji su izveštavali o incidentu u Dženinu, skrenuli u jednu ulicu, posle čega je "na njih ispaljeno nekoliko pojedinačnih, naizgled ciljanih metaka iz pravca izraelskih snaga bezbednosti".

"Jedan metak je pogodio Alija Samudija u rame, a drugi je pogodio Abu Akleh u glavu i ona je bila na mestu mrtva", dodala je.

Ubistvo ove palestinsko-američke novinarke, koja je izveštavala o izraelskoj operaciji na okupiranoj Zapadnoj obali, izazvalo je veliki gnev i osudu širom sveta. Palestinci su za njenu smrt okrivili Izrael, a izraelske vlasti su potom odgovorile da krivica još ne može da bude utvrđena.

Abu Akleh, koja je imala zaštitni prsluk sa jasno vidljivom oznakom "Press" kao i šlem, ubijena je na putu blizu mesta gde je došlo do okršaja između izraelskih snaga i palestinskih ekstremista.

Izraelska vojska je saopštila da su njene snage ušle u Dženin da uhapse "osumnjičene za terorizam" posle talasa smrtonosnih napada Palestinaca na Izraelce, od kojih su dva došla iz okruga Dženin. Očevici su rekli da su smrtonosni hitac ispalile izraelske snage, iako Izrael to osporava.

Savet bezbedosti UN: Novinari moraju da budu zaštićeni kao civili

Savet bezbednosti UN ranije je oštro osudio ubistvo Širin Abu Akleh i pozvao na "neposrednu, temeljnu, transparentnu, poštenu i nepristrasnu istragu", navodi Rojters. 

Saopštenje tim povodom na sednici podržalo je svih 15 članica SB UN nakon što je na insistiranje Kine i Rusije uklonjen deo teksta u kojem se naglašava važnost slobode medija i potreba da novinari koji rade u opasnim oblastima budu zaštićeni.

U saopštenju SB UN je istaknuto "da novinari moraju biti zaštićeni kao civili". Novinari koji su bili sa njom, uključujući i kolegu iz Al Džazire koji je tada ranjen, potvrdili su da su izraelske snage pucale na njih iako su jasno identifikovani kao novinari.

Takođe, katarska TV mreža Al Džazira je ranije najavila kako će uputiti slučaj ubistva Abu Akleh tužiocu Međunarodnog krivičnog suda.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet