Fokus

Vanredno stanje u delu Uzbekistana nakon protesta, među stradalima u neredima i civili i snage bezbednosti

Komentari

Autor: Tanjug

03/07/2022

-

18:26

Vanredno stanje u delu Uzbekistana nakon protesta, među stradalima u neredima i civili i snage bezbednosti
Vanredno stanje u delu Uzbekistana nakon protesta, među stradalima u neredima i civili i snage bezbednosti - Copyright AP Photo/Efrem Lukatsky, File

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Uzbekistana Šavkat Mirzijojev izjavio je danas da ima žrtava među civilima i pripadnicima policije nakon nemira koji su izbili u severozapadnoj provinciji Karakalpakstan, javile su ruske novinske agencije.


On je to izjavio dan nakon što je odbio usvajanje predloženih ustavnih promena koje bi sprečile region Karakalpakstana da održi referendum o odvajanju od zemlje, a posle protesta koji su počeli u petak, preneo je Rojters.

Mirzijojev je rekao da su demonstranti izveli "destruktivne akcije'' u gradu Nukusu, bacajući kamenje, paleći vatru i napadajući policiju.

"Nažalost, ima žrtava među civilima i pripadnicima snaga bezbednosti", rekao je predsednik Uzbekistana.

Demonstranti su navodno pokušali da zauzmu vladine zgrade i sukobili se sa policijom.

Karakalpakstan je prostran, uglavnom pustinjski region na severozapadu Uzbekistana.

Mirzijojev se sastao sa regionalnim poslanicima dan nakon nemira i kasnije najavio da će predloženi novi Ustav zadržati pravo regiona da traži otcepljenje.

 

 


Predsednik Uzbekistana uveo je policijski čas u Karakalpakiji i on će biti na snazi noću u okviru vanrednog stanja uvedenog do 2. avgusta, navodi se u tekstu ukaza objavljenom na sajtu predsednika, preneo je Sputnjik.

Kako se navodi u dokumentu, takođe, se nalaže da se na teritoriji Karakalpakije formira komanda, na čijem čelu će biti komandant nacionalne garde Rustam Džajev.

 

 

 

 


Za period vanrednog stanja predsednik je, takođe, naložio da se pojača zaštita javnog reda u Karakalpakiji, posebno važnih i kategorisanih objekata, uvede ograničenja slobode kretanja, uključujući vozila, obezbedi provera dokumenata, lični pretresi, kao i da se ograniči ulazak i izlazak iz Karakalpakije.

Zabranjuje se i organizovanje i održavanje mirnih skupova, zabavnih, sportskih i drugih javnih manifestacija, kao i prodaja oružja i municije.

Istovremeno, on je naredio da se obezbedi privremeno oduzimanje oružja i municije od fizičkih lica.

 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet