Fokus

Proslave Kurban-bajrama širom sveta, stotine hiljada hodočasnika krenulo ka Mini

Komentari

Autor: Tanjug

09/07/2022

-

14:41

Proslave Kurban-bajrama širom sveta, stotine hiljada hodočasnika krenulo ka Mini
Proslave Kurban-bajrama širom sveta, stotine hiljada hodočasnika krenulo ka Mini - Copyright Tanjug AP/Amr Nabil

veličina teksta

Aa Aa

Milioni muslimana širom sveta, uključujući one u zemljama kao što su Saudijska Arabija, Avganistan, Libija, Egipat, Kenija i Jemen, danas slave Kurban-bajram, poznat kao Dan žrtve, jedan od najvećih praznika u islamskom kalendaru.

U Saudijskoj Arabiji, stotine hiljada hodočasnika ustalo je u zoru kako bi krenulo u Minu, široku dolinu okruženu neplodnim planinama gde se, po njihovom verovanju, prorok Muhamed zaustavio na svom putu pre nekih 1.400 godina, a milion muslimanskih hodočasnika iz celog sveta posetilo je ove nedelje sveti grad Meku, prenosi AP.

Veći deo Azije, uključujući Indoneziju, Indiju i Pakistan, obeležiće praznik sutra.

Tanjug AP/Amr Nabil

 

Sukob u Ukrajini dovodi do porasta cena hrane i izaziva velike teškoće širom Bliskog istoka, pa mnogi vernici ističu da ne mogu da priušte stoku za ritualno žrtvovanje, a trgovina kravama, ovcama i kozama je značajno smanjena, jer su visoki troškovi stočne hrane i đubriva primorali prodavce stoke da povećaju cene.

Kurban-bajram obeležava kuransku priču o Ibrahimovoj spremnosti da žrtvuje svog sina Ismaila kao čin poslušnosti Bogu.

Pošto se Ismail bespogovorno potčinio božijoj želji, bog je poslao ovna da bude žrtvovan umesto njega, navodi AP.

Čestitke uputili i srpski zvaničnici

Srpski patrijarh Porfirije čestitao je svim muslimanima islamski praznik Kurban bajram i poručio da ovaj praznik treba da bude bratski pokkušaj da se, kako je naveo, naši odnosi ukrepe delima ljubavi, životom u slozi i saradnji, radi zajedničke radosti svih ljudi dobre volje.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić čestitao je Kurban-bajram reisu-l-ulemi Islamske zajednice Srbije gospodinu Seadu Nasufoviću i predsedniku Mešihata Islamske zajednice u Srbiji gospodinu Mevludu Dudiću, kao i svim vernicima islamske veroispovesti.

Uz najiskrenije želje da praznik provedu u svakom blagostanju, sreći i radosti, Vučić je poručio:

"Želim da i ovaj veliki praznik bude istinski podsticaj da, jačajući najviše vrednosti mira, sloge i razumevanja, doprinesemo zajedničkim nastojanjima svih građana Republike Srbije da naša zemlja bude još razvijenija u svim oblastima. U svim našim državnim organima imaćete, baš kao i do sada, iskrenog, snažnog i pouzdanog partnera u procesima unapređenja naših prijateljskih odnosa".

Predsednica Vlade Ana Brnabić čistitala je danas praznik Kurban-bajram reis-ul-ulemi Islamske zajednice Srbije Seadu Nasufoviću, glavnom muftiji Islamske zajednice u Srbiji Mevludu Dudiću, kao i svim vernicima islamske veroispovesti poželevši da praznične dane provedu u zdravlju, blagostanju i miru sa svojim najbližima.

"Neka bajramska poruka nadahne svakog da u duhu istinskih vrednosti, negovanju duhovne sloge i tradicije jačamo trajne i najviše vrednosti mira, ljubavi i međusobnog razumevanja.

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković čestitao je Kurban-bajram reisu-ul-ulemi Islamske zajednice Srbije Seadu Nasufoviću, predsedniku Mešihata Islamske zajednice u Srbiji Mevludu Dudiću i svim vernicima islamske veroispovesti.

U čestitkama šef srpske diplomatije poželeo je da ovaj veliki praznik oplemeni srca i domove svih vernika, verom u neprolazne vrednosti međusobnog poštovanja i uvažavanja, nadahnjujući ih da složno slede put zajedništva i tolerancije.

Potpredsednik vlade i ministar odbrane Nebojša Stefanović uputio je povodom Kurban-bajrama pripadnicima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije islamske veroispovesti čestitku.

"Povodom velikog islamskog praznika Kurban-bajrama, svim pripadnicima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije koji slave upućujem iskrene čestitke. Neka ovaj praznik donese radost, sreću i svako dobro u vaše domove i bude nam nadahnuće da ujedinjeni kao iskreni prijatelji, uz uzajamno uvažavanje i poštovanje, nastavimo da čuvamo našu Srbiju i njene puteve mira, stabilnosti i prosperiteta. Bajram Šerif Mubarek Olsun“, poručio je ministar.

Komentari (0)

Svet