Fokus

Bivši meksički predsednik Ečeverija preminuo u 100. godini

Komentari

Autor: Tanjug, AP

09/07/2022

-

23:14

Bivši meksički predsednik Ečeverija preminuo u 100. godini
Luis Ečeverija - Copyright ASSOCIATED PRESS

veličina teksta

Aa Aa

Bivši predsednik Meksika Luis Ečeverija, koji se smatra odgovornim za ubistva studenata od pre pola veka, umro je u 100. godini, saopštio je danas aktuelni predsednik Andres Manuel Lopez Obrador.

Lopez Obrador je na svom Tviter nalogu uputio saučešće Ečeverijinoj porodici i prijateljima "u ime vlade Meksika", ali nije izrazio nikakvu ličnu žalost zbog smrti Ečeverije, prenosi AP.

 

 

Lopez Obrador nije naveo uzrok smrti Ečeverie koji je vladao Meksikom od 1970. do 1976. godine, ali poznato je da je bivši predsednik 2018. godine hospitalizovan zbog problema sa plućima.

Godine 2005. sudija je presudio da Ečeveriji ne može da se sudi po optužbama za genocid zbog masakra studenata 1971. prikazanog u Oskarom nagrađenom filmu "Roma".

Sudija je presudio da je Ečeverija možda bio odgovoran za ubistva, ali nije moglo da mu se sudi jer je taj zločin zastareo 1985. godine.

Studenti su 1971. krenuli na jedan od prvih protesta velikih razmera nakon što je nekoliko godina ranije stradalo stotine demonstranata prilikom sličnog poduhvata. Nisu prošli više od nekoliko blokova, kada ih je napala grupa ljudi u civilnoj odeći, i tom prilikom je stradalo 12 studenata.

Komentari (0)

Svet