Fokus

UN: Osam milijarditi stanovnik planete biće rođen 15. novembra

Komentari

Autor: Jutarnji list

11/07/2022

-

08:44

UN: Osam milijarditi stanovnik planete biće rođen 15. novembra
UN: Osam milijarditi stanovnik planete biće rođen 15. novembra - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Očekuje se da će svetska populacija do 15. novambra dosegnuti osam milijardi ljudi, pokazuju projekcije UN-ovog Odeljenja za ekonomska i socijalna pitanja, objavljeni danas. Prema njima će Indija do 2023. godine prestići Kinu kao najmnogoljudnija zemlja sveta.

"Dok očekujemo rođenje osmomilijardite osobe na Zemlji," to je "podsetnik na našu zajedničku odgovornost da brinemo o našoj planeti i trenutak za razmišljanje o tome gde još ne ispunjavamo svoje obveze jedni prema drugima “, rekao je generalni sekretar UN-a Antonio Guterreš.

To je takođe "vreme za slavljenje naše različitosti, priznavanje naše zajedničke ljudskosti i divljenje napretku u zdravstvu koji je produžio životni vek i dramatično smanjio stope smrtnosti majki i dece", rekao je šef UN-a.

Prema podacima UN-a svetska populacija trenutno raste najsporijom stopom od 1950. i mogla bi dostići oko 8,5 milijardi 2030. i 9,7 milijardi 2050. godine, a vrhunac od oko 10,4 milijarde ljudi se očekuje 2080-im.

Dok je pad plodnosti primećen u nekoliko razvijenih zemalja, porast stanovništva koji se očekuje u narednim decenijama biće koncentriran u osam zemalja, predviđa UN. To su Demokratska Republika Kongo, Egipat, Etiopija, Indija, Nigerija, Pakistan, Filipini i Tanzanija.

Komentari (0)

Svet