Fokus

Parlament Šri Lanke 20. jula bira novog predsednika zemlje

Komentari

Autor: Tanjug

11/07/2022

-

19:29

Parlament Šri Lanke 20. jula bira novog predsednika zemlje
Parlament Šri Lanke 20. jula bira novog predsednika zemlje - Copyright Tanjug AP/Eranga Jayawardena

veličina teksta

Aa Aa

Nominacije za sledećeg predsednika Šri Lanke biće predstavljene parlamentu 19. jula, a 20. jula parlament će glasati za izbor novog predsednika, navodi se u saopštenju predsedavajućeg parlamenta Šri Lanke Mahinde Jape Abejvardene.

U međuvremenu, svi ministri aktuelne vlade Šri Lanke najavili su da će podneti ostavke kada se postigne sporazum o formiranju nove vlade svih stranaka, saopšteno je ranije danas iz kabineta premijera Ranila Vikremesingea, prenosi Rojters.

"Svi ministri koji su učestvovali u diskusiji saglasni su da predaju svoje nadležnosti čim dođe do dogovora o formiranju vlade svih stranaka", navodi se u saopštenju iz kabineta premijera, preneo je ranije Rojters.

Lideri protestnog pokreta saopštili su da će demonstranti nastaviti da borave u rezidencijama predsednika i premijera u Kolombu, sve dok njih dvojica ne napuste funkcije.

Kolombo, najveći grad Šri Lanke, je bio miran, iako su stotine ljudi, na očigled policije, upale u predsedničku rezidenciju.

"Ne idemo nigde dok ovaj predsednik ne ode i dok ne dobijemo vladu koja je prihvatljiva za narod", rekao je jedan od učesnika protesta.

Ova država sa 22 miliona stanovnika bori se sa ozbiljnom nestašicom deviza koja je ugrozila uvoz goriva, hrane i lekova i gurnula zemlju u najgoru ekonomsku krizu od sticanja nezavisnosti 1948. godine.

Mnogi za ovakbu situaciju okrivljuju predsednika Radžapaksu, a uglavnom mirni protesti traju od marta.

Nezadovoljstvo se pogoršalo poslednjih nedelja nakon što je počelo zatvaranja škola, a potom uvedena i racionalizacija potrošnje goriva, uz junsku inflaciju koja je dostigla skoro 55 odsto.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet