Fokus

Demonstranti u Šri Lanki pronašli milione rupija u rezidenciji predsednika Gotabaje Radžapakse

Komentari

Autor: Tanjug

10/07/2022

-

10:15

Demonstranti u Šri Lanki pronašli milione rupija u rezidenciji predsednika Gotabaje Radžapakse
Tanjug/AP/Amitha Thennakoon - Copyright Tanjug/AP/Amitha Thennakoon

veličina teksta

Aa Aa

Demonstranti u Šri Lanki koji su juče ušli u rezidenciju predsednika Gotabaje Radžapakse otkrili su u njoj "milione rupija". Oni se još uvek tamo nalaze i čekaju ostavke predsednka i premijera. Za to vreme, zbog sumnje da su na ovom mestu podmetnuli požar, policija je privela trojicu demonstranata, prenose RIA Novosti.

"Policija je saopštila da su trojica osumnjičenih uhapšeni u vezi sa podmetnutim požarom u privatnoj rezidenciji premijera u Kolombu. Oni su stanovnici Maunt Lavinije, Ja Ele i Gale", prenose RIA Novosti, pozivajući se na Njuzvajer. Objavljeni su i dokazi da je potpuno uništeno nekoliko prostorija u rezidenciji.

 

 

Takođe, kako prenose svetski mediji, demonstranti su navodno "otkrili veliku sumu novca unutar vile", a na društvenim mrežama se objavljuju snimci ljudi koji broje novčanice, prenosi TASS. Za milion rupija može se kupiti oko 12.500 evra.

Kako je naveo Dejli miror, "otkriveni novac predat je snagama bezbednosti". Demonstranti su ušli juče i plivali u bazenu rezidencije predsednika Šri Lanke, jeli u kuhinji i boravili u njegovim sobama, a video snimci o tome su se delili na internetu.

 

Više hiljada demonstranata izašlo je na ulice Kolomba, tražeći ostavku Rajapakse, a u protestima je povređeno više od 40 ljudi.Oni su takođe ušli i u rezidenciju premijera Ranila Vikremesingesa koju su kasnije zapalili, navodi TASS. Protesti izazvani finansijskom i ekonomskom krizom zahvatili su Šri Lanku od početka aprila ove godine.

U ekskluzivnom intervjuu za TASS, Vikremesinge, koji je najavio povlačenje s premijerske funkcije, rekao je da je Šri Lanka teško pogođena najgorom krizom u modernoj istoriji.

Vikremesinge je istakao da se Šri Lanka suočava sa velikom nestašicom deviza, goriva i naftnih derivata, đubriva, hrane i lekova, a prema njegovim procenama, za oporavak od ekonomske krize biće potrebno više od tri godine, navodi TASS. I predsednik Šri Lanke Gotabaja Radžapaksa odlučio je da sledeće srede podnase ostavku.

 

 

To je najavo predsedavajući parlamenta Mahinda Japa Abejvardena u video izjavi za javnost i potvrdio da ga je Radžapaksa obavestio o svojoj odluci da se povuče sa predsedcničke funkcije kako bi se ozbedila mirna primopredaja vlasti.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet