Fokus

Unifikaciona crkva deo istrage ubistva Šinza Abea - veruje se da je atentator želeo da se osveti toj organizaciji

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Gardijan

13/07/2022

-

19:23

Unifikaciona crkva deo istrage ubistva Šinza Abea - veruje se da je atentator želeo da se osveti toj organizaciji
Unifikaciona crkva deo istrage ubistva Šinza Abea - veruje se da je atentator želeo da se osveti toj organizaciji - Copyright Tanjug AP/Eugene Hoshiko, Koji Sasahara, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Nakon što je svet šokirala vest da je ubijen bivši premijer Japana Šinzo Abe, a njegov napadač Tecuja Jamagami priznao da ga je ubio zbog sumnje da je član "jedne organizacije", objavljena je informacija da je majka napadača član Unifikacione crkve, što je mogući motiv ubistva.

Informaciju da je majka čoveka optuženog za ubistvo bivšeg japanskog premijera Šinza Abea pripadnik Unifikacione crkve, poznate i kao Munova sekta, potvrdila je ta organizacija, a veruje se da je upravo njima optuženi želeo da se osveti. 

"Majka osumnjičenog Tesuje Jamagamija je član naše organizacije i učestvuje u događajima crkve otprilike jednom mesečno", rekao je Tomihiro Tanaka, predsednik japanskog ogranka Unifikacione crkve na konferenciji za novinare hitno organizovane u Tokiju.

profimedia/AFP PHOTO/Toshiharu Otani via Jiji Press

 

Kako se za sada samo nagađa, Jamagami je bio kivan na tu versku organizaciju zbog toga što je njegova majka bankrotirala nakon donacije Unifikacionoj crkvi 2002. godine, čiji je član bila od 1998. godine.

Tanaka je potvrdio da je Unifikaciona crkva bila upoznata sa tim da je Jamagamijeva majka zapala u finansijsku krizu, ali da im nisu bile poznate okolnosti koje su dovele do bankrota.

On je rekao da se pokloni crkvi daju na dobrovoljnoj bazi, ali nije naveo kakve poklone je majka osumnjičenog davala.

Tanaka je istakao da je njegova organizacija užasnuta ubistvom Abea, koji nikad nije bio jedan od njihovih članova ili savetnika. Ipak, deda ubijenog Abea, japanski premijer od 1957-1970. godine - Nobusuke Kiši, bio je blizak Unifikacionoj crkvi, dok je Abe nekoliko puta govorio na događajima koje je organizovala podružnica te verske zajednice, Univerzalna mirovna federacija. O kakvoj verskoj zajednici je reč?

Nastala u Južnoj Koreji, poziva se na hrišćanstvo

Unifikaciona crkva ili Crkva ujedinjenja nastala je u Južnoj Koreji 1954. godine, a osnovao ju je San Mjung Mun.

Profimedia

 

Kako piše enciklopedija Britnika, zajednica je poznata po masovnim venčanjima i tome da ima jedinstvenu hrišćansku teologiju, a od samog osnivanja izaziva mnogo kontroverzi.

Njeni sledbenici se nazivaju munovcima, po osnivaču verske zajednice.

Sun Mjung Mun rođen je u Severnom Pjonganu u Severnoj Koreji 1920. godine. U svojoj knjizi "Božanski principi" iz 1952. godine napisao je da je sa 16 godina imao viziju Isusa Hrista u kojem mu je rečeno da dovrši Isusov posao. Mun je verovao da ga je bog izabrao da spase čovečanstvo od satanizma, a komuniste je smatrao sataninim predstavnicima u svetu. Prihvatajući taj poziv, Mun je počeo da propoveda, suočio se sa progonom vlasti, ali je na kraju osnovao svoju crkvu u Južnoj Koreji.

Prema njegovom učenju, svet je stvoren od božije unutrašnje prirode koja se ogleda u "dualnim" izrazima života: Sun Sang, što označava nešto uzročno i predstavlja muški rod, kao i Hjung Sang što označava nešto što je rezultat i ženski rod, piše Britanika.

Unifikaciona crkva Muna definiše kao Mesiju koji će "usaditi božje srce ljubavi u svoje sledbenike" i dovršiti Isusova dela. Mun je, veruje, svojim primerom braka i uspostavljanjem "idealne" porodice, pozvao svoje pristalice da slede njegov primer i time učestvuju u "božijem planu obnove". Sledbenici veruju da mogu da pomognu da se uspostavi božije kraljevstvo na zemlji prihvatanjem blagoslova svog braka tako što će napraviti ceremoniju masovnog venčanja, po čemu je ova crkva i postala poznata.

U kasnim godinama 1950. godine ova zajednica se proširila na zapad, a 1970. je prepoznata kao "kult".

Crkva preseljena u Sjedinjene Američke Države

Problemi za crkvu pojavili su se u Japanu nakon incidenta zbog zajednice Aum šinrikio 1995. godine kada je ta organizacija izvela teroristički napad u tokijskom metrou, što je u zemlji pokrenulo istragu protiv okultizma i neregistrovanih verskih zajednica.

Zbog sukoba sa vlastima Mun je otišao u Južnu Koreju gde je osnovao crkvu. Počeo je da se bavi preduzetništvom i osnovao najpre preduzeća koja su proizvodila naoružanje, boje, mašine i čaj od ginsenga. Upravo radom u biznisu se obogatio, a početkom 1970-ih je počeo da propoveda po Sjedinjenim Američkim Državama.

Kako su mladi ljudi bili uvučeni u pokret, Mun je naišao na nerazumevanje roditelja njegovih mladih sledbenika, koji su smatrali da su njihova deca nepravedno indoktrinirana. Druga kontroverza pojavila se po pitanju toga kako se prikupljaju sredstva za finansiranje pokreta, kao i u vezi sa imigracionim i poreskim manipulacijama.

Mun je otvoreno stao na stranu Ričarda Niksona tokom afere Votergejt 1974. godine. Njegovi sledbenici su se tri dana molili ispred Kapitola, a tadašnji američki predsednik im je javno zahvalio na podršci i sastao se sa Munom.

Svoje sedište munovci su 1973. godine preselili u Njujork, odakle su upravljali i svojim međunarodnim preduzećima. Mun je 1982. godine osnovao novine Vašington tajms. Te godine je osuđen za utaju poreza, na 18 meseci zatvora i novčanu kaznu od 25.000 dolara. Odležao je 13 meseci kazne u zatvoru, a pušten je na slobodu zbog primernog ponašanja.

Osim Vašington tajmsa, Munova organzacija poseduje i novine u Južnoj Koreji, Japanu i u Južnoj Koreji, kao i novinsku agenciju United Press International.

Mun i Abeov deda – Nobusuke Kiši

Veza Unifikacione crkve u Japanu nastala je kada su konzervativni političari nastojali da izgrade saveze za koje su verovali da će sprečiti zemlju da prihvati komunizam.

Među njima je bio i deda ubijenog bivšeg premijera, Nobusuke Kiši, koji je navodno osnovao organizaciju koja je povezana sa crkvom. Kišijeva odluka da sarađuje sa Munom i njegovim sledbenicima u Japanu je navodno naterala Jamagamija da puca na njegovog unuka, piše Gardijan.

Jamagami je navodno rekao istražiteljima da je ispalio hitac iz napravljenog pištolja na objekat Unifikacione crkve u blizini njegove kuće dan pre nego što je pucao na Abea u ranim satima 7. jula.

Veza ove verske zajednice i Japana nastala je 1959. godine – pretposlednje godine Kišijevog trogodišnjeg mandata kao premijera – pošto je crkva slala misionare u Japan i SAD da bi uspostavili veze sa uticajnim političarima i poslovnim liderima.

Prošlog septembra Abe je uputio čestitku putem video linka na događaju koji je organizovala podružnica, Univerzalna mirovna federacija. Donald Tramp je među ostalim konzervativnim političarima koji su se javno povezali sa crkvom.

Abe je bio kritikovan jer je govorio na događajima koje su organizovale crkvene podružnice. Prošle godine advokati koji zastupaju ljude koji kažu da su izgubili novac zbog ove crkve podneli su protestno pismo nakon što je on isporučio video poruku. Protestovali su i kada je Abe poslao telegram na masovno venčanje 2006. godine.

Crkva postoji u više od 100 zemalja, iako je tačne brojke o članstvu teško proceniti. Njegov uticaj je proširen u raznim organizacijama koje otelotvoruju Munove ideale, kao što su Profesorska svetka akademija mira i Međunarodna konferencija o jedinstvu nauka, piše Britanika.

Na dan 40. godina osnivanja, 1994. godine Mun je najavio formiranje Međunarodne federacije za svetski mir, koja je preuzela mnoge funkcije koje je ranije obavljala crkva.

Mun je preminuo 2012. godine od posledica upale pluća. Kako se veruje, nakon Munove smrti  upravljanje nad verskom organizacijom preuzela su njegova deca.

Unifikaciona crkva bila je registrovana u Srbiji 1997. godine kao verska grupa, a prema aktuelnom registru Ministarstva pravde, ne postoji verska zajednica pod tim imenom u Srbiji. Kako su za Euronews Srbija rekli u Ministarstvu, ne vode evidenciju o matičnim brojevima i PIB-u crkava i verskih zajednica.

Komentari (0)

Svet