Politika

Japanska Crkva ujedinjenja potvrdila da je majka osumnjičenog za ubistvo bivšeg japanskog premijera njihov član

Komentari

Autor: Tanjug

11/07/2022

-

13:38

Japanska Crkva ujedinjenja potvrdila da je majka osumnjičenog za ubistvo bivšeg japanskog premijera njihov član
Japanska Crkva ujedinjenja potvrdila da je majka osumnjičenog za ubistvo bivšeg japanskog premijera njihov član - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Japanski ogranak južnokorejske Crkve ujedinjenja potvrdio je danas da je majka osumnjičenog za ubistvo bivšeg japanskog premijera Šinzoa Abea članica te crkve, ali je negirao navode da je crkva od bilo koga tražila velike donacije.

Predsednik japanskog ogranka ove crkve, Tomihiro Tanaka, rekao je da Abe nije bio član crkve, kao ni osumnjičeni za ubistvo Tesuja Jamagami (41), čiji su motiv za ubistvo, kako su pisali mediji, bile velike donacije njegove majke, i bankrot koji je usledio.

Tanaka je odbio da detaljnije komentariše donacije, navodeći da je u toku policijska istraga. On je potvrdio da su neki ljudi dali velikodušne donacije, ali je istakao da niko nije bio primoran na to.

Tanaka je rekao da je ubijeni japanski premijer samo podržavao nastojanje crkve da promoviše mir, prenosi AP.

"Pokušaji da se shvati kako je takva mržnja možda dovela do ubistva potpuno su zbunjujući", rekao je Tanaka obraćajući se novinarima u jednom hotelu u Tokiju.

Iako policija nije identifikovala crkvu, japanski mediji naveli su da je reč o japanskom ogranku Crkve ujedinjenja, koju je osnovao južnokorejski verski vođa San Mjung Mun. Prema pisanju nekih medija, koji su se pozivali na anonimne izvore, Jamagami je mislio da je Abe povezan sa Crkvom.

Tanaka je odbacio navode medija kao spekulacije i istakao da motiv ubistva i dalje nije poznat.

Majka osumnjičenog, koja se pridružila crkvi krajem 1990-ih godina, učestvovala je na crkvenom događajima otprilike jednom mesečno u poslednje vreme, ali mnogo godina nije ni dolazila, dodao je Tanaka.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija