Fokus

Ko je bio Šinzo Abe: Bivši japanski premijer podlegao povredama nakon atentata

Komentari

Autor: NHK, Jutarnji list

08/07/2022

-

10:54

Associated Press

veličina teksta

Aa Aa

Bivši japanski premijer Šinzo Abe preminuo je danas u bolnici u 17:03 časova po lokalnom vremenu, a uzrok njegove smrti je gubitak krvi nakon što je ranjen tokom obraćanja u gradu Nara, dva dana uoči parlamentarnih izbora, saopštili su lekari, a prenosi Kjodo.

Iz Univerzitetske bolnice u Nari su naveli da danas, po dolasku u ovu medicinsku ustanovu, Abe već nije davao znake života i da su njegove rane bile locirane sa desne strane vrata i dovoljno duboke da dopru do srca, a da zbog obilnog krvarenja nije bilo moguće da ga spasu, izvestio je Kjodo.

Bivši premijer Abe upucan je oko 11:30 po lokalnom vremenu u Nari. Čovek osumnjičen da je danas pucao na Šinzo Abea, rekao je policiji da nije bio zadovoljan bivšim japanskim premijerom i da je nameravao da ga ubije, javila je nacionalna televizija NHK, pozivajući se na policiju.

Osumnjičeni, za koga se navodi da je bivši pripadnik japanske mornarice, trenutno je u policijskom pritvoru, preneo je Rojters. On je identifikovan kao Tetsuja Jamagami (41), stanovnik Nare.

Euronews TV

Šezdesetsedmogodišnji Abe bio je premijer od 2006. do 2007. godine, i ponovo od 2012. do 2020. godine. Podneo je ostavku zbog zdravstvenih problema. Abe inače potiče iz politički uticajne porodice, njegov deda sa majčine strane Nobusuke Kiši bio je japanski premijer od 1957. do 1960. godine, a otac , Šintaro Abe, ministar spoljnih poslova Japana.

Brojni svetski lideri oštro su osudili atentat na Abea o čemu više možete pročitati u posebnoj vesti.

Ko je bio Šinzo Abe

Šinzo Abe je rođen 21. septembra 1954. godine u Tokiju. I po očevoj i po majčinoj liniji, potomak uticajnih porodica u politici Japana.

Ken Abe, njegov deda po ocu, bio je bogati zemljoposednik i član Zastupničkog doma japanskog parlamenta tokom Drugog svetskog rata, dok je njegov otac, Šintaro Abe služio u Zastupničkom domu od 1958. do 1991. godine, s dužnostima glavnog sekretara kabineta, a kasnije je bio ministar međunarodne trgovine i industrije, i ministar spoljnih poslova Japana, i to između 1982. i 1986. godine, piše Jutarnji list. Tokom Drugog svetskog rata, Šintaro Abe se dobrovoljno prijavio da bude pilot kamikaza, ali se rat završio pre nego što je on završio obuku.

Šinzo Abeov deda po majci bio je Nobusuke Kiši, i smatralo se da je "ekonomski kralj" okupirane Kine i Mandžukuoa, japanske marionetske države u severnoj Kini, uoči Drugog svetskog rata. Nakon što je Japan napao SAD, radio je kao zamenik ministra u kabinetu premijera Hideki Tožo, koji je kasnije pogubljen kao ratni zločinac.

AP/Tomohiro Ohsumi

 

Na kraju rata, i Nobusuke Kiši je zatvoren u zatvoru Sugamo kao ratni zločinac "klase A" od strane američkih okupacionih snaga, ali je kasnije pušten na slobodu. Sudbina njegovog dede snažno je uticala na Šinzo Abea, koji je u svojoj knjizi "Prema prekrasnoj zemlji" napisao: "Neki su ljudi znali isticati mog dedu kao ‘osumnjičenog za ratne zločince klase A‘ prema čemu sam osećao snažnu odbojnost. Možda sam se zbog tog iskustva emocionalno vezao za konzervativizam".

Nobusuke Kiši se, kako piše Jutarnji list, vratio u politiku i 1955. godine pomogao u osnivanju Liberalno-demokratske stranke, da bi postao i premijer Japana od 1957. do 1960.

AP/Noel Celis

 

Nakon studija u Japanu i Americi, Šinzo Abe se zaposlio u kompaniji "Kobe Steel", da bi zatim ušao u politiku i 1993. je izabran u Zastupnički dom. Premijer Džuničiro Koizumi imenovao ga je za glavnog sekretara kabineta u septembru 2005., pre nego što ga je zamenio na mestu premijera i predsednika partije u junu 2006. Nakon toga potvrđen je kao premijer na posebnoj sednici Nacionalne skupštine, kada je imao 51 godinu, čime je postao najmlađi japanski posleratni premijer, i prvi koji je rođen nakon Drugog svetskog rata.

Međutim, Abe je podneo ostavku na mesto premijera nakon svega godinu dana na dužnosti, zbog medicinskih komplikacija, nedugo nakon što je njegova stranka izgubila izbore te godine. Zamenio ga je Jasuo Fukuda, koji je postao prvi u nizu od pet premijera od kojih svaki nije uspeo da zadrži dužnost više od šesnaest meseci.

AP/Mikhail Klimentyev

 

Nakon što se oporavio od bolesti, Abe je organizovao neočekivani politički povratak bivšeg ministra obrane na izborima za predsednika stranke LDP po drugi put u septembru 2012. Nakon uverljive pobede LDP na opštim izborima, on postao je prvi bivši premijer koji se vratio na dužnost od 1948 godine. Abe se ponovo kandidovao pa 2012. godine opet postao premijer. U to vreme Japan se oporavljao od posledica cunamija i nuklearne katastrofe u Fukušimi koji su se dogodili 2011. godine, a Abe je naizgled nudio spas.

Njegov plan bio je "Abenomika" - plan za oživljavanje ekonomije. Japanska ekonomija treća je po veličini na svetu i bilo je preko 20 godina u stagnaciji. Abeov plan za ekonomiju uključivao je veliku državnu potrošnju, veliko monetarno popuštanje i smanjenje birokratije.

AP/Evan Vucci

 

U avgustu 2020. Abe je najavio svoju drugu ostavku na mesto premijera, navodeći kao razlog povratak medicinskih problema koji su i prvi put navedeni kao razlog ostavke. Podneo je ostavku 16. septembra, nakon što je parlament izabrao glavnog sekretara kabineta Jošhedea Sugu za njegovog naslednika.

Vučić uputio telegram saučešća

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić uputio je telegram saučešća povodom smrti bivšeg predsednika Vlade Japana Šinzoa Abea u kojoj se kaže:

"Sa tugom i nevericom sam primio vest o tragičnoj smrti Šinzoa Abea, izuzetnog državnika i čoveka, koji je svojim ozbiljnim i odgovornim pristupom političkim izazovima svog vremena, ostavio poseban legat na globalnoj političkoj sceni.

Šinzo Abe je dao nemerljiv doprinos razvoju odnosa između Srbije i Japana, zbog čega nam je bila čast da ga odlikujemo ordenom Republike Srbije na lenti, za izuzetne zasluge u razvijanju i učvršćivanju miroljubive saradnje i prijateljskih odnosa naše dve zemlje.

U ime građana Republike Srbije i svoje ime, izražavam duboko saučešće narodu i Vladi Japana, porodici i prijateljima Šinzoa Abea.“

I srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik uputio je saučešće porodici, Vladi i narodu Japana povodom smrti bivšeg premijera ove zemlje Šinzo Abea.

"Uz najoštriju osudu gnusnog napada na Šinzo Abea u kojem je izgubio život, izražavam iskreno saučešće porodici, vladi i narodu Japana", objavio je Dodik na Tviteru.

Evropski lideri reagovali na vest o smrti Abea

Brojni evropski lideri reagovali su danas na vest o smrti bivšeg japanskog premijera Šinza Abe.

Iz Jelisejske palate uputili su danas telegram saučesća u kome se poručuje da Francuska izražava punu solidarnost sa Japanom nakon ubistva bivšeg japanskog premijera Šinza Abea, prenosi Rojters.

Šef diplomatije EU Žosep Borelj, u pisanom saopštenju, naveo je da je zgrožen tragičnim vestima o smrti bivšeg japanskog premijera Šinso Abea, nakon što je na njega izvršen napad tokom demokratske kampanje.

”Evropska unija danas gubi prijatelja koji je pomogao produbljivanju i jačanju bilateralnih odnosa u svim oblastima. Kao premijer sa najdužim stažom u Japanu, šinzo Abe će ostati upamćen kao nepokolebljivi saveznik u potrazi za mirom, demokratijom i vladavinom zakona - u Evropi, Indo-Pacifiku i svetu”, poručio je Borelj.

"Neverovatno tužne vesti o Šinzu Abeu“, napisao je i britanski premijer Boris Džonson na Tviteru.

On je naveo i da će biti upamćeno njegovo globalno vođstvo tokom teškog perioda.

"Moje misli su sa njegovom porodicom, prijateljima i japanskim narodom. Velika Britanija stoji uz vas u ovo mračno i tužno vreme", saopštio je Džonson.

Nemački kancelar Olaf Šolc saopštio je da je "zaprepašćen i duboko ožalošćen" vestima da je bivši japanski premijer Šinzo Abe danas umro, nekoliko sati nakon što je upucan dok je bio u kampanji za parlamentarne izbore.

"Čvrsto stojimo uz Japan i u ovim teškim trenucima“, napisao je Šolc na Tviteru, izražavajući svoje najdublje saučešće Abeovoj porodici.

"Italija je šokirana ovim strašnim napadom, koji pogađa Japan i slobodnu demokratsku debatu. Abe je bio značajan akter japanskog i međunarodnog političkog života poslednjih decenija, zahvaljujući svom inovativnom duhu i svojoj reformatorskoj viziji", saopštio je italijnski premijer Mario Dragi i uputio saučešće njegovoj porodici, vladi i celom japanskom narodu, navodi Rojters.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan nazvao je Abea „dragim prijateljem“ i dodao da „osuđuje one koji su izveli ovaj gnusni napad“, preneo je BBC.

Ruski predsednik Vladimir Putin je, izražavajući saučešće povodom smrti bivšeg japanskog premijera Šinzoa Abea, istakao da je zločinačka ruka prekinula život istaknutog političara, koji je mnogo učinio za razvoj dobrosusedskih odnosa Rusije i Japana, a telegram je objavljen na sajtu Kremlja.

 

Komentari (0)

Svet