Fokus

Brojni svetski lideri oštro osudili atentat na Šinza Abea

Komentari

Autor: Tanjug

08/07/2022

-

10:05

Brojni svetski lideri oštro osudili atentat na Šinza Abea
Brojni svetski lideri oštro osudili atentat na Šinza Abea - Copyright Tanjug AP/Kyodo News via AP

veličina teksta

Aa Aa

Lideri azijsko-pacifičkog regiona najoštrije su osudili atentat na bivšeg japanskog premijera Šinza Abea i poželeli mu brz oporavak.

"Abe nije štedeo napore u promovisanju razvoja tajvansko-japanskih odnosa“, napisala je na Fejsbuku tajvanska predsednica Tsai Ing-ven, uz osudu napada na bivšeg japanskog premijera, prenosi Kjodo.

Ona je rekla i da Abe "nije samo njen veoma dobar prijatelj, već i iskren prijatelj Tajvana".

Na Tviteru, australijski premijer Entoni Albaneze je napisao: "Šokantne vesti iz Japana da je bivši premijer Šinzo Abe ranjen, naše misli su u ovom trenutku sa njegovom porodicom i narodom Japana".

Indijski premijer Narendra Modi je u objavi na Tviteru poručio da je "duboko uznemiren napadom na dragog prijatelja Abea".

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg duboko je šokiran zbog "gnusnog" napada na bivšeg japanskog premijera Šinzo Abea.

I Stoltenberg je na Tviteru poručio da je NATO uz narod "bliskog partnera" Japana i premijera Fumia Kišidu.

"Duboko sam šokrian zbog gnusnog pucanja na Šinzoa Abea dok se obraćao biračima. Moje misli su sa njim i njegovom porodicom", poručio je Stoltenberg.

Abot: "Australija nikada nije imala boljeg prijatelja u Japanu" - Blinken:" Naše misli i molitve su sa njim i narodom Japana"

Bivši australijski premijer Toni Abot, kome je japanska vlada dodelila u aprilu visoko odlikovanje zbog zasluga u unapređenju odnosa dve zemlje, nazvao je napad "šokantnim aktom nasilja protiv jednog od vodećih svetskih demokratskih državnika".

Američki državni sekretar Entoni Blinken izrazio je danas duboku zabrinutost zbog stanja bivšeg japanskog premijera Šinza Abea, koji je ranjen u atentatu tokom predizbornog skupa u gradu Nara.

"Naše misli, naše molitve su sa njim, sa njegovom porodicom, sa narodom Japana“, rekao je Blinken na marginama sastanka G20 na indonežanskom ostrvu Bali, preneo je Rojters.

Britanski premijer Boris Džonson još jedan je od  svetskih lidera koji je osudio napad na Šinzo Abea.  Džonson je na Tviteru rekao da je bio "krajnje užasnut i tužan kada je čuo za grozan napad na Šinzo Abea" i da su njegove misli sa porodicom i voljenima bivšeg japanskog premijera.

Kina je takođe šokirana zbog napada na bivšeg japanskog premijera Šinzo Abea, izražava podršku njegovoj porodici i nada se da će se uskoro oporaviti, izjavio je danas portparol Ministarstva spoljnih poslova Džao Liđijan na konferenciji za novinare u Pekingu.

"Bili smo veoma iznenađeni kada smo čuli za incident. Zabrinuti smo zbog razvoja situacije", naveo je novinarima Džao Liđijan , prenosi Kjodo.

Zaharova: Atentat na Abea teroristički čin

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova nazvala je danas "terorističkim činom" atentat na bivšeg japanskog premijera Šinzoa Abea, saopštilo je danas to ministarstvo.

"Zapanjeni smo zbog vesti o tragediji koja se danas dogodila u Japanu", navela je Zaharova.

Ona je naglasila da je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije uvereno da će oni koji su planirali i izvršili ovaj teroristički čin odgovarati za ono što su učinili, navodi se na sajtu ruskog ministarstva.

Abea je opisala kao "izuzetnu političku ličnost", koja je dala neprocenjiv doprinos razvoju odnosa Rusije i Japana u svim oblastima".

Abe je ranjen iz vatrenog oružja danas, tokom predizbornog govora u gradu Nari, na zapadu Japana, i prevezen je u bolnicu u teškom stanju, navodi Kjodo.

Tanjug AP/Kyodo News via AP

 

Naoružani napadač Tetsuja Jamagami (41) uhapšen na licu mesta zbog sumnje za pokušaj ubistva, rekao je policiji da nije bio zadovoljan bivšim japanskim premijerom i da je nameravao da ga ubije, javila je nacionalna televizija NHK, pozivajući se na policiju.

 

Komentari (0)

Svet