Fokus

Atentat na bivšeg premijera Japana, pogođen sa dva hica s leđa

Komentari

Autor: BBC

08/07/2022

-

07:12

Associated Press

veličina teksta

Aa Aa

Bivši premijer Japana Šinzo Abe (67) upucan je s leđa na političkom skupu u gradu Nara, javlja BBC.

Abe je dvaput pogođen, a drugi metak ga je pogodio u leđa nakon čega je pao na zemlju. Mediji navode da je njegov napadač odmah uhapšen.

Bivši premijer Abe upucan je oko 11:30 po lokalnom vremenu u Nari. Čovek osumnjičen da je danas pucao na Šinzo Abea, rekao je policiji da nije bio zadovoljan bivšim japanskim premijerom i da je nameravao da ga ubije, javila je nacionalna televizija NHK, pozivajući se na policiju.

Osumnjičeni, za koga se navodi da je bivši pripadnik japanske mornarice, trenutno je u policijskom pritvoru, preneo je Rojters. On je identifikovan kao Tetsuja Jamagami (41), stanovnik Nare.

Bivši guverner Tokija Ioiči Masuzoe podelio je na Tviteru informacije o njegovom zdravstvenom stanju i rekao da je šezdesetsedmogodišnji Abe u stanju kardiopulmonalnog zastoja.

Potom se oglasio i premijer Japana Fumio Kišida koji je rekao da je Abe u "veoma teškom stanju".

"Lekari trenutno čine sve što mogu. Molim se i nadam se da će bivši premijer preživeti ovo", rekao je Kišida dodajući da je atentant "varvarski i zlonamerni čin koji se ne može tolerisati".

Nešto kasnije je mlađi brat Šinza Abea rekao novinarima u Tokiju da je bivši premijer trenutno na tranfuziji krvi u bolnici i da lekari čine sve da spasu njegov život, kao i da je pretrpeo ozbiljno unutrašnje krvarenje. Nobuo Kiši, koji je inače ministar odbrane u japanskoj vladi, dodaje da je napad neoprostiv čin.

Euronews TV

Šezdesetsedmogodišnji Abe bio je premijer od 2006. do 2007. godine, i ponovo od 2012. do 2020. godine. Podneo je ostavku zbog zdravstvenih problema. Abe inače potiče iz politički uticajne porodice, njegov deda sa majčine strane Nobusuke Kiši bio je japanski premijer od 1957. do 1960. godine, a otac , Šintaro Abe, ministar spoljnih poslova Japana.

 

 

Komentari (0)

Svet