Politika

Ambasador Japana za Euronews Srbija: Humani gestovi osnova našeg prijateljstva

Komentari

Autor: Euronews Srbija

06/07/2022

-

08:20

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Odnosi Srbije i Japana su se kroz istoriju razvili u različitim oblastima poput diplomatije, ekonomije, biznisa, kulture i obrazovanja, rekao je u intervjuu za Euronews Srbija ambasador Japana Kacumata Takahiko. Dodaje da je reč o bilateralnom odnosu koji traje 140 godina i koji su uspostavili japanski car Meiđi i kralj Milan Obrenović 1882. godine.

Na pitanje kakvi su trenutno odnosi Srbije i Japana, ambasador je ukazao da postoje primeri uzjamnog razumevanja, poverenja i humanih gestova. Naveo je da je Japan pružio Srbiji ekonomsku i humanitarnu pomoć nakon izazovnih vremena devedesetih godina, ali je ukazao i na odgovor građana Srbije kada je Japan stradao od razornog zemljotresa i cunamija 2011. godine. Kaže da to nije zaboravljeno na Dalekom istoku.

"To je osnova našeg prijateljstva. Kroz nju se snaži dijalog, politika, ekonomija i kultura", reako je on.

Ocenio je kao veoma korisnu saradnju koju su uspostavili bivši premijer Šinzo Abe i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i njihovo zalaganje za mnoge značajne i korisne zajedničke projekte.

Značajan je i ekonomski aspekt saradnje kao što je prisustvo kompanije Tojo Tajers u Inđiji, odnosno NIDEK-a u Novom Sadu.

Veoma je važna i kulturna razmena dve zemlje, kaže ambasador, jer ona spaja ljude, bez obzira na granice, i sa zadovoljstvom ističe da je i sam vrlo čest gost brojnih japansko- srpskih kulturnih manifestacija kao što je, na primer, izložba koja pokazuje međusobne odnose kroz istoriju nakon Drugog svetskog rata.

Takođe, saradnja u oblasti zaštite životne sredine je izuzetno značajna na globalnom nivou, kaže ambasador Japana i podseća na projekat  za odsumporavanje u Termoelektrani "Nikola Tesla" kao i na postrojenje za upravljanje i preradu otpada u Vinči.

Preporuka za vas

Komentari (1)

Loski

06.07.2022 18:37

Diplomatija sama po sebi nije zanimljiva, ali ovo je zaista veoma lepo za čitanje, kako jedan vrhunski diplomata u malo reči kaže mnogo lepih suštinskih stvari.

Srbija