Fokus

Rekordne vrućine u Japanu, temperatura i do 40 stepeni

Komentari

Autor: Tanjug

01/07/2022

-

08:51

Rekordne vrućine u Japanu, temperatura i do 40 stepeni
Rekordne vrućine u Japanu, temperatura i do 40 stepeni - Copyright Tanjug AP/Eugene Hoshiko

veličina teksta

Aa Aa

Rekordne temperature, za poslednjih blizu 150 godina, nastavljaju se i danas u većem delu istočnog Japana. Vlada traži od građana da što više smanje potrošnju električne energije, ali ne isključivanjem klima-uređaja, kako bi se smanjio broj zdravstvenih problema zbog toplotnih udara.

Region oko Tokija beleži sedmi dan zaredom temperature iznad 35 stepeni Celzijusa, a slično vreme očekuje se i za vikend, dok se predviđa da će u Nagoji, na zapadu zemlje temperature rasti do 40 stepeni Celzijusa. Prema prognozama meteorologa, nešto niže temperature i eventualna kiša mogli bi da donesu olakšanje u ponedeljak.

Vlasti nisu izdale danas nikakvo upozorenje o mogućim restrikcijama električne energije po prvi put ove sedmice, iako će snabdevanje energijom ostati ograničeno zbog rastućih cena, što dodatno podgreva pozive unutar vlade da se ponovo pokrene više nuklearnih reaktora koji nisu bili u mreži od katastrofe u Fukušimi u martu 2011, navodi britanska agencija.

Vlada je upozorila stanovništvo zbog postojanja opasnih vremenskih uslova koji se i dalje očekuju, da ne nose epidemiološke maske na otvorenom, što je u Japanu bilo popularno i pre pandemije.

EPA/KIMIMASA MAYAMA

 

Elektroenergetska mreža u široj okolini Tokija, gde živi 37 miliona ljudi, opasno se približila maksimalnoj potrošnji koja je u četvrtak mogla da izazove nestanak struje. Situacija se, međutim, danas stabilizovala, pošto mere koje su vlasti preduzele da se izbore sa tražnjom na letnjem vrhuncu startuju sa početkom jula.

Snabdevanje električnom energijom Japana je otežano od kada je zemljotres u severoistočnom delu zemlje u martu primorao neke nuklearne elektrane da obustave rad, a zvaničnici su zatvorili i nekoliko zastarelih fabrika fosilnih goriva u pokušaju da smanje emisiju ugljen-dioksida.

Ti problemi, zajedno sa porastom potražnje za električnom energijom, u okolnostima visokih temperatura doveli su do nestašice struje. Nacionalna meteorološka agencija objavila je u ponedeljak da je kišna sezona završena u regiji Kanto, u kojoj je smeštena prestonica, kao i susednom području Košin, a kako se navodi, ove godine ona je najkraća ikada u nekoliko delova zemlje.

Tropska oluja koja se očekuje u Japanu sledeće nedelje, konačno bi mogla donese potrebno osveženje i nešto niže temperature, navodi Rojters.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet