Fokus

Japanci odaju počast Abeu, sahrana zakazana za utorak: Atentator otkrio svoj motiv

Komentari

Autor: Tanjug

09/07/2022

-

10:13

Japanci odaju počast Abeu, sahrana zakazana za utorak: Atentator otkrio svoj motiv
Japanci odaju počast Abeu, sahrana zakazana za utorak: Atentator otkrio svoj motiv - Copyright EPA/JIJI PRESS, profimedia, Tanjug AP/Eugene Hoshiko, AP/Charly Triballeau

veličina teksta

Aa Aa

Kolona sa posmrtnim ostacima bivšeg japanskog premijera Šinza Abea stigla je danas u njegovu rezidenciju u Tokiju, nakon što je jutros rano napustila bolnicu u gradu Nari, gde veliki broj Japanaca odaje počast ubijenom političaru koji će biti sahranjen u utorak u svom rodnom gradu.

Premijer Fumio Kišida je posetio rezidenciju, izvestila je agencija Kjodo.

Veliki broj Japanca položio je cveće danas na mestu u gradu Nara, gde je izvršen atentat na Abea, što je redak čin političkog nasilja koji je šokirao celu naciju, prenosi Rojters.

EPA/ JIJI PRESS

 

U ponedeljak će biti održano noćno bdenje, a Abe će biti sahranjen u utorak 12. jula u rodnom gradu Šimonoseki, u japanaskoj prefekturi Jamaguči, čemu će prisustvovati bliski prijatelji, javili su japanki mediji.

Nije bilo reči o javnoj ceremoniji.

Šezdesetsedmogodišnji Šinzo Abe bio je premijer od 2006. do 2007. godine, i ponovo od 2012. do 2020. godine. Podneo je ostavku zbog zdravstvenih problema.

Ubijen je u petak na političkom skupu u gradu Nara. Dok je Abe držao govor na bini, metak ga je pogodio u leđa. On je odmah hospitalizovan, međutim, nekoliko sati kasnije je preminuo.

Tanjug AP/Kyodo News via AP

 

Njegov atentator Tecuja Jamagami (41) uhapšen je ubrzo nakon što je pucao i priznao je krivicu. 

Ubica mislio da Abe pripada organizaciji na koju je kivan

Tecuja Jamagami rekao je policiji da je prvobitno planirao da izvrši napad na vođu verske organizacije i da zločin nije izvršio sa političkim motivima, saopštili su istražni organi, a prenosi Kjodo.

Jamagami je takođe naveo da je bio kivan na "određenu organizaciju", verovatno lokalnu religijsku grupu, za koju je verovao da je povezana sa Abeom i da je bivši japanski premijer pomaže i promoviše, navodi policija.

Takođe je negirao da je počinio zločin jer se protivio Abeovom političkom uverenju. On je još rekao da je prvobitno planirao da napadne vođu verske grupe za koju je verovao da je dovela do bankrota njegove majke zbog donacija, saopštili su istražni organi.

profimedia

 

Jamagami je takođe saopštio da je bio ljut na Abea, verujući da je on promovisao tu organizaciju u Japanu, rekli su izvori. Još se navodi da je Jamagami, trenutno nezaposlen, radio u jednoj fabrici u regionu Kansai od jeseni 2020. godine, ali da je dao otkaz u maju ove godine, prema agenciji za zapošljavanje.

Prethodno je bio pripadnik japanske mornarice oko tri godine, do avgusta 2005.

Policija je u petak pretresla njegovu kuću i pronašla još predmeta za koje se sumnja da su eksploziv i oružje domaće izrade.

Ko je bio Šinzo Abe

Šinzo Abe je rođen 21. septembra 1954. godine u Tokiju. I po očevoj i po majčinoj liniji, potomak je uticajnih porodica u politici Japana.

Ken Abe, deda po ocu, bio je bogati zemljoposednik i član Zastupničkog doma japanskog parlamenta tokom Drugog svetskog rata, dok je njegov otac, Šintaro Abe služio u Zastupničkom domu od 1958. do 1991. godine, s dužnostima glavnog sekretara kabineta, a kasnije je bio ministar međunarodne trgovine i industrije, i ministar spoljnih poslova Japana, i to između 1982. i 1986. godine, piše Jutarnji list. Tokom Drugog svetskog rata, Šintaro Abe se dobrovoljno prijavio da bude pilot kamikaza, ali se rat završio pre nego što je on završio obuku.

Tanjug AP/Kazuhiro Nogi

 

Šinzo Abeov deda po majci bio je Nobusuke Kiši, i smatralo se da je "ekonomski kralj" okupirane Kine i Mandžukuoa, japanske marionetske države u severnoj Kini, uoči Drugog svetskog rata. Nakon što je Japan napao SAD, radio je kao zamenik ministra u kabinetu premijera Hideki Tožo, koji je kasnije pogubljen kao ratni zločinac.

Na kraju rata, i Nobusuke Kiši je zatvoren u zatvoru Sugamo kao ratni zločinac "klase A" od strane američkih okupacionih snaga, ali je kasnije pušten na slobodu. Sudbina njegovog dede snažno je uticala na Šinzo Abea, koji je u svojoj knjizi "Prema prekrasnoj zemlji" napisao: "Neki su ljudi znali isticati mog dedu kao ‘osumnjičenog za ratne zločince klase A‘ prema čemu sam osećao snažnu odbojnost. Možda sam se zbog tog iskustva emocionalno vezao za konzervativizam".

Nobusuke Kiši se, kako piše Jutarnji list, vratio u politiku i 1955. godine pomogao u osnivanju Liberalno-demokratske stranke, da bi postao i premijer Japana od 1957. do 1960.

Nakon studija u Japanu i Americi, Šinzo Abe se zaposlio u kompaniji "Kobe Steel", da bi zatim ušao u politiku i 1993. je izabran u Zastupnički dom. Premijer Džuničiro Koizumi imenovao ga je za glavnog sekretara kabineta u septembru 2005., pre nego što ga je zamenio na mestu premijera i predsednika partije u junu 2006. Nakon toga potvrđen je kao premijer na posebnoj sednici Nacionalne skupštine, kada je imao 51 godinu, čime je postao najmlađi japanski posleratni premijer, i prvi koji je rođen nakon Drugog svetskog rata.

Tanjug AP/Eugene Hoshiko

 

Međutim, Abe je podneo ostavku na mesto premijera nakon svega godinu dana na dužnosti, zbog medicinskih komplikacija, nedugo nakon što je njegova stranka izgubila izbore te godine. Zamenio ga je Jasuo Fukuda, koji je postao prvi u nizu od pet premijera od kojih svaki nije uspeo da zadrži dužnost više od šesnaest meseci.

Nakon što se oporavio od bolesti, Abe je organizovao neočekivani politički povratak bivšeg ministra obrane na izborima za predsednika stranke LDP po drugi put u septembru 2012. Nakon uverljive pobede LDP na opštim izborima, on postao je prvi bivši premijer koji se vratio na dužnost od 1948 godine. Abe se ponovo kandidovao pa 2012. godine opet postao premijer. U to vreme Japan se oporavljao od posledica cunamija i nuklearne katastrofe u Fukušimi koji su se dogodili 2011. godine, a Abe je naizgled nudio spas.

Tanjug AP/Koji Sasahara

 

Njegov plan bio je "Abenomika" - plan za oživljavanje ekonomije. Japanska ekonomija treća je po veličini na svetu i bilo je preko 20 godina u stagnaciji. Abeov plan za ekonomiju uključivao je veliku državnu potrošnju, veliko monetarno popuštanje i smanjenje birokratije.

U avgustu 2020. Abe je najavio svoju drugu ostavku na mesto premijera, navodeći kao razlog povratak medicinskih problema koji su i prvi put navedeni kao razlog ostavke. Podneo je ostavku 16. septembra, nakon što je parlament izabrao glavnog sekretara kabineta Jošhedea Sugu za njegovog naslednika.

Komentari (0)

Svet