Fokus

Ko je atentator na bivšeg japanskog premijera – bio u mornarici, ubio Abea ručno napravljenim pištoljem

Komentari

Autor: BBC, Japan times, Fox news

08/07/2022

-

20:58

Ko je atentator na bivšeg japanskog premijera – bio u mornarici, ubio Abea ručno napravljenim pištoljem
profimedia/AFP PHOTO/Toshiharu Otani via Jiji Press - Copyright profimedia/AFP PHOTO/Toshiharu Otani via Jiji Press

veličina teksta

Aa Aa

Vest da je upucan bivši premijer Japana Šinzo Abe šokirala je svet, a čovek koji je pucao na njega, Tecuja Jamagami priznao je krivicu.

Kako je rekao policiji, njegov motiv za napad na japanskog političara je to što je verovao da pripada jednoj organizaciji na koju je kivan, ali nije naveo njeno ime.

Jamagami (41) je uhapšen ubrzo nakon što je pucao na Abea u gradu Nara dok je držao govor tokom predizbornog skupa.

Policija i dalje vrši detaljan uviđaj i ispituje sve okolnosti ubistva bivšeg japanskog premijera.

On je preminuo danas u bolnici u 17.03 časova po lokalnom vremenu, a uzrok njegove smrti je gubitak krvi nakon što je ranjen tokom obraćanja, dva dana uoči parlamentarnih izbora, saopštili su lekari, a prenosi Kjodo.

Iz Univerzitetske bolnice u Nari su naveli da po dolasku u ovu medicinsku ustanovu, Abe već nije davao znake života i da su njegove rane bile locirane sa desne strane vrata i dovoljno duboke da dopru do srca, a da zbog obilnog krvarenja nije bilo moguće da ga spasu.

Tanjug AP/Shizuo Kambayash

 

Napadač je uhvaćen vrlo brzo, odmah nakon događaja, a snimci njegovog hapšenja obišli su svet.

Ko je Tecuja Jamagami?

Za sada je malo informacija o napadaču, ono što se zna je da je Jamagami u mestu Nara imao stan, a u maju je zbog zdravstvenih problema dao otkaz na poslu, piše Japan times.

Tanjug/Kyodo News via AP

 

Kako navode japanski mediji, u jesen 2020. je počeo da radi u proizvodnoj kompaniji u regionu Kansai. Prema navodima zvaničnika dispečerske kompanije u prefekturi Osaka, nije bilo izveštaja o problemima na poslu. U aprilu ove godine, Jamagami je rekao dispečerskoj kompaniji da želi da da otkaz jer je "umoran", i napustio je posao sledećeg meseca.

Prema navodima BBC, on je u Nari uoči atentata na Abea došao vozom, ali ne mogu da kažu da li je to bilo neposredno pre događaja na kojem je govorio bivši japanski premijer.

Za napad iskoristio ručno napravljen pištolj

Zvaničnici Ministarstva odbrane Japana potvrdili su da je pištolj koji je korišćen za ubistvo Abea domaće izrade. Dodaju da je Jamagami proveo tri godine u japanskoj mornarici, između 2002. i 2005. godine, prenosi Fox news.

Prilikom pretresa njegovog stana pronađeno je nekoliko ručno napravljenog oružja, slično onom korišćenom u napadu. Sve je zaplenjeno, a policija ističe da je uviđaj i dalje u toku.

profimedia

 

"Oružje koje je koristio Abeov napadač proizvodilo je buku koja bi se mogla uporediti sa eksplozijom, a beli dim se podigao u vazduh. Nakon toga se mogao osetiti miris nalik na barut", navodi se u izveštaju Kjodo njuza u petak u kojem se dodaje i da je jedan od njihovih novinara na licu mesta rekao da je oružje bilo oblepljeno samolepljivom trakom.

Prema japanskom zakonu, jedino oružje koje se može prodati su sačmare i vazdušne puške, dok su pištolji zabranjeni. Dobijanje dozvole je jako komplikovan proces koji zahteva veliki napor i strpljenje.

Da biste kupili oružje u Japanu, morate da prisustvujete časovima o oružju, prođete pisani test, položite test preciznosti gađanja iz oružja sa najmanje 95 odsto, prođete procenu psihijatara i testove na drogu, kao i detaljnu proveru, u šta ulazi provera eventualnog krivičnog dosijea, dugova, potencijalne umešanosti u organizovani kriminal, a gleda se i odnos aplikanta sa svojom porodicom i prijateljima.

Policija je saopštila da je Jamagami mirno odgovarao na pitanja i da je priznao da je napao Abea, rekavši istražiteljima da je planirao da ga ubije jer je verovao u glasine o povezanosti bivšeg vođe sa određenom organizacijom koju policija nije identifikovala, navodi u tekstu Fox news.

"Bivši premijer Abe je normalno držao govor, a onda  je čovek došao s leđa. Prvi hitac proizveo je samo veoma glasan zvuk i osoba nije pala. Međutim, u trenutku kada se čuo drugi hitac, bivši premijer Abe se srušio", rekao je svedok za japansku NHK.

"Činilo se da osumnjičeni nije pobegao, ostao je tamo, a tu je bilo i oružje", prenosi Fox news.

Javnost u Japanu šokirana

Kako je za Euronews Srbija rekao dopisnik RTS-a iz Tokija Ilja Musulin, japanska javnost je u šoku nakon ovog događaja, jer je upravo ta zemlja poznata po najmanjoj stopi ubistava na svetu.

Ističe da politički motivisanih atentatat nije bilo još od 1960, kada je nožem ranjen upravo deda bivšeg premijer Abea.

"Ovde postoji jedna politička kultura gde političari slobodno izlaze na raskrsnice, često ih možete videti ispred železničkih stanica kako drže govore, obraćaju se građanima koji prolaze, tako da je obezebeđenje ili minimalno ili nepostejeće. Ja sam jednom gledao jednog bivšeg premijera na jednoj maloj raskrsnici gde je govorio bukvalno ispred deset ljudi, nikoga nije bilo od telohranitelja", rekao je Musulin.

Euronews TV

Kako je rekao, s obzirom da je Abe bio bivši dugogodišnji premijer imao je svoje obezbeđenje.

"Međutim i ono je po nekim zapadnim standardima bilo minimalno, tako da može se govoriti i o propustima, ali i o govoriti i o toj kulturi nenasilja i jednoj dobroj bezbednosnoj situaciji generalno u Japanu koja je doprinela tome da se možda političari i opuste", istakao je dopisnik RTS-a iz Japana nakon atentata na bivšeg premijera.

Policija: Protesti u obezbeđivanju

Policija u zapadnom japanskom gradu Nara saopštila je danas da je bilo propusta u obezbeđivanju bivšeg japanskog premijera Šinza Abea, koji je u petak ubijen u atentatu u tom gradu.

Lokalne policijske snage koje su obezbeđivale jučerašnji predizborni događaj saopštile su da su bezbednosni planovi bili pogrešni, preneo je Rojters.

"Ne možemo poreći da je bilo problema sa planom bezbednosti s obzirom na to kako su se stvari završile", rekao je šef policije prefekture Nara, Tomoaki Onizuka na konferenciji za novinare.

"Imam veliki osećaj odgovornosti", rekao je on i dodao da će policija analizirati šta je tačno pošlo po zlu i sprovesti sve neophodne izmene.

Sahrana Šinza Abea održaće se 12. jula ove godine u njegovom rodnom gradu Šimonoseki, prenosi TASS, pozivajući se na agenciju Kjodo.

Komentari (0)

Svet