Fokus

Otkrivena masovna grobnica na severu Poljske, posmrtni ostaci 8.000 nacistickih žrtava

Komentari

Autor: Tanjug

14/07/2022

-

14:17

Otkrivena masovna grobnica na severu Poljske, posmrtni ostaci 8.000 nacistickih žrtava
Otkrivena masovna grobnica na severu Poljske, posmrtni ostaci 8.000 nacistickih žrtava - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U severnoj Poljskoj, u blizini nekadašnjeg nacističkog koncentracionog logora Soldau, otkrivena je masovna grobnica sa 17,5 tona ljudskog pepela, prenosi BBC.

Tomaž Jankovski iz poljskog Instituta za nacionalno sećanje, koji istražuje zločine počinjene tokom nacističke okupacije Poljske i komunističke ere, rekao je da se u ovoj grobnici nalazi najmanje 8.000 žrtava.

"Sumorno otkriće 17.500 kilograma ljudskog pepela znači da se može tvrditi da je tamo umrlo najmanje 8.000 ljudi", naglasio je Jankovski.

Profimedia

 

Smatra se da su tela iskopana i spaljena u nacističkoj operaciji kako bi se sakrili tragovi njihovih ubistava. Jankovski je još rekao da su žrtve sahranjene u masovnoj grobnici "verovatno ubijene oko 1939. godine i da su uglavnom pripadale poljskoj eliti".

Nacistička Nemačka je izgradila logor kada je 1939. okupirala Poljsku tokom Drugog svetskog rata, koristeći ga kao mesto tranzita, interniranja i istrebljenja za Jevreje, političke protivnike i pripadnike poljske političke elite. Procene govore da je oko 30.000 zatvorenika ubijeno u logoru Soldau, ali pravi broj nikada nije utvrđen.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet