Planeta

Privremeno zaustavljena aukcija seta za tetoviranje iz Aušvica: "Tako jeziv predmet ne može imati vlasnika"

Komentari

Autor: Tanjug

03/11/2021

-

19:39

Privremeno zaustavljena aukcija seta za tetoviranje iz Aušvica: "Tako jeziv predmet ne može imati vlasnika"
Privremeno zaustavljena aukcija seta za tetoviranje iz Aušvica: "Tako jeziv predmet ne može imati vlasnika" - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Izraelski sud privremeno je zaustavio aukciju opreme za tetoviranje logoraša u koncentracionom logoru Aušvic nakon žalbe koju su podneli preživeli u holokaustu, objavio je u BBC.

Licitacija je dosegla 3.400 dolara do trenutka kad je izdana privremena zabrana, a da li će aukcija biti nastavljena  odlučivaće sud 16. novembra.

 

 

 

Planirana aukcija u Jerusalimu na kojoj bi trebalo da se prodaju šabloni za tetovažu iz nacističkog logora smrti Aušvic, izazvala je bes u javnosti i kritike direktora memorijalnog centra holokausta "Jad vašem" Danija Dajana.

Set šablona napravljenih od igala je "najšokantniji predmet holokausta", navodi se u veb oglasu aukcijske kuće Kolmans, prenosi BBC.

"Tako jeziv predmet ne može imati vlasnika...Prodaja toga je ilegalna i kosi se s doktrinom javne pristojnosti", rekao je advokat izraelske centrale organizacija osoba koje su preživele holokaust.

"Ovaj predmet nije privatno vlasništvo, nego užasan spomenik koji pripada celokupnoj javnosti i služi kao dokaz zločina nacista i njihovih pomagača", dodao je David Fohrer.

Kolet Avita, predsednica grupe preživelih, rekla je za AFP da je ta oprema korištena "kako bi se ljudi pretvorili u brojeve" i da ona pripada muzejima.

Nacisti su tetovirali zatvorenicima brojeve i slova na rukama koje su preživeli nosili decenijama posle oslobođenja.

Aukcionar, Meir Kolman, izjavio je da je cilj prodaje bio "jačanje svesti o holokaustu", a u ponudi bi trebalo da bude 14 pločica i knjižice sa uputstvima proizvođača.

Tetovaže su bile trajne i takve oznake postale su jedan od najmorbidnijih simbola nacističkog holokausta, u kojem je režim Adolfa Hitlera tokom Drugog svetskog rata sistematski likvidirao više od šest miliona Jevreja širom Evrope.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet