Život

Preminuo Edi Jaku (101), Jevrejin koji je preživeo strahote Holokausta

Komentari

Autor: Euronews

12/10/2021

-

22:31

Preminuo Edi Jaku (101), Jevrejin koji je preživeo strahote Holokausta
Edi Jaku - Copyright Tanjug AP/Sydney Jewish Museum via AP

veličina teksta

Aa Aa

Jevrejin koji je preživeo strahote Holokausta u Drugom svetskom ratu i prošle godine objavio memoare "Najsrećniji čovek na svetu", Edi Jaku, umro je u Sidneju u 101. godini.  

"Edi Jaku je bio svetionik i nade ne samo za našu zajednicu, već i za svet. Uvek ćemo ga se sećati po radosti koja ga je krasila i njegovoj stalnoj otpornosti pred nevoljama", navodi se u saopštenju Jevrejske zajednice.

Premijer Skot Morison odao je priznanje Edijevoj odluci da posveti svoj život svedočanstvu o tome kako nada i ljubav mogu pobediti očaj i mržnju, preneo je Euronews.

"Nedostajaće nam, posebno našoj jevrejskoj zajednici. Bio je inspiracija i radost", dodao je Morison.

Izbačen iz škole sa 13 godina

Rođen je 1920. godine kao Abraham Edi Jakubovic u nemačkom gradu Lajpcigu, a njegovi roditelji i mnogi iz njegove šire familije nisu preživeli rat.

Izbačen je iz škole 1933. godine sa 13 godina jer je bio Jevrejin, ali je uspeo da završi srednjoškolsko obrazovanje u drugom gradu pod pseudonimom 1938. godine, sa kvalifikacijom preciznog mehaničara, što mu je po njegovom svedočenju pomoglo da izbegne gasnu komoru u logoru.

 


Bio je zarobljen u koncentracionim logorima Buhenvald i Aušvic, gde su mu roditelji ubijeni u gasnoj komori. Izbegao je Marš smrti kao zatvorenik Aušvica dok su se saveznici približavali, pa je proveo mesece skrivajući se pre nego što su ga američke trupe pronašle u izgladnelog i bolesnog od kolere i tifusa.

 

 

 

Godine 1946. oženio se u Belgiji jevrejkom Florom, koja je u Parizu provela relativno spokojno rat pretvarajući se da je hrišćanka, pa su se 1950. preselili u Australiju.

"Ne mrzim nikoga"

Zauvek obeležen brojem zatvorenika u Aušvicu tetoviranim na levoj ruci, Edi je postao volonter u Jevrejskom muzeju u Sidneju, gde je delio svoje iskustvo i životnu filozofiju sa posetiocima.

"Ne mrzim nikoga. Mržnja je bolest koja može uništiti vašeg neprijatelja, ali će uništiti i vas. Sreća ne pada s neba. U vašim je rukama. Činim sve što mogu da ovaj svet učinim boljim mestom za sve", rekao je Jaku pre dve godine. 

Jaku je iza sebe ostavio 75-godišnju suprugu, sinovi Andrea i Mihaela, četvoro unučadi i pet praunuka.

Komentari (0)

Magazin