Fokus

Bajden: Sankcije za one koji nezakonito lišavaju slobode Amerikance van SAD

Komentari

Autor: Tanjug

19/07/2022

-

20:49

Bajden:  Sankcije za one koji nezakonito lišavaju slobode Amerikance van SAD
Tanjug/AP/Evan Vucci - Copyright Tanjug/AP/Evan Vucci

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Džozef Bajden potpisao je izvršnu naredbu kojoj je cilj da se spreči ili kazni nezakonito pritvaranje američkih državljana u inostranstvu.

On je ovlastio neke vladine agencije da u takvim slučajevima uvode sankcije i druge mere, prenosi Rojters.

„Ova odluka omogućava Sjedinjenim Američkim Državama da na razne načine sankcionišu odgovorne za nepravedno držanje američkih državljana, bilo da je njihov otmičar član terorističke mreže ili da radi za neku državu", saopštio je američki državni sekretar Entoni Blinken.

Rojters navodi da se Bajden suočava sa sve većim pritiskom porodica talaca i pritvorenika, a poslednji put u slučaju VNBA zvezde Britni Grajner, koja je u pritvoru u Rusiji od februara, gde joj se sudi zbog optužbi za posedovanje droge.

Inače, SAD nisu saopštile zvanično koliko je američkih državljana u pritvoru u inostranstvu, ali Fondacija za nasleđe Džejmsa V. Folija, nazvana po američkom novinaru koji je kidnapovan i ubijen u Siriji, tvrdi da je više od 60 Amerikanaca nezakonito pritvoreno u 18 zemalja, a neke od njih drže najveći američki neprijatelji poput Irana, Rusije, Venecuele i Kine.

Visoki zvaničnik američke administracije rekao je novinarima da je "Bajden bio sklon tome da svi ovi slučajevi budu rešeni i da počne da koristi strategiju odvraćanja onih koji bi poželeli da američke državljane uzimaju kao taoce i nezakonito ih pritvaraju".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet