Fokus

Zaseda Komitet SZO za hitne slučajeve – odlučuju o tome da li će epidemiju majmunskih boginja proglasiti svetskom krizom

Komentari

Autor: Tanjug

21/07/2022

-

13:20

Zaseda Komitet SZO za hitne slučajeve – odlučuju o tome da li će epidemiju majmunskih boginja proglasiti svetskom krizom
Zaseda Komitet SZO za hitne slučajeve – odlučuju o tome da li će epidemiju majmunskih boginja proglasiti svetskom krizom - Copyright profimedia, Tanjug/AP/CDC

veličina teksta

Aa Aa

Komitet za hitne slučajeve Svetske zdravstvene organizacije (SZO), sastaće se danas da bi po drugi put u nekoliko nedelja razmatrao da li će epidemiju majmunskih boginja proglasiti globalnom krizom.

Neki naučnici ističu da se zbog upadljivih razlika između epidemija u Africi i razvijenim zemljama, situacija u vezi sa majmunskim boginjama ne može okarakterisati kao globalna kriza, prenosi AP.

Afrički zvaničnici ističu da epidemija na tom kontinentu već sada zahteva da se preduzmu rigorozne mere, a stručnjaci iz drugih delova sveta navode da je u Evropi, Severnoj Americi i na drugim kontinentima zastupljena blaga verzija majmunskih boginja, te da u ovim regionima za tim nema potrebe.

Majmunske boginje su decenijama ukorenjene u delovima centralne i zapadne Afrike, gde obolele divlje životinje povremeno zaražavaju ljude u ruralnim oblastima, a u Evropi, Severnoj Americi i na drugim kontinentima javile su se u maju ove godine među gej i biseksualnim muškarcima, navodi AP.

U ovom trenutku u svetu registrovano je oko 15.000 slučajeva majmunskih boginja.

SAD, Britanija, Kanada i druge zemlje kupile su milione vakcina, a afričke zemlje nijednu, iako je u njima zbog majmunskih boginja već umrlo više od 70 ljudi.

Bogate zemlje još nisu prijavile nijedan smrtni slučaj od majmunskih boginja, prenosi američka agencija.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet