Fokus

Rusko ministarstvo traži gašenje jevrejske agencije u Moskvi

Komentari

Autor: Tanjug

21/07/2022

-

23:34

Rusko ministarstvo traži gašenje jevrejske agencije u Moskvi
Rusko ministarstvo traži gašenje jevrejske agencije u Moskvi - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Mistarstvo pravde Ruske Federacije zatražilo je od suda u Moskvi likvidaciju jevrejske agencije "Sohnut", izvestila je agencija RIA Novosti.

"Sud je primio tužbu glavnog odeljenja Ministarstva pravde u Moskvi, kojom se traži likvidacija autonomne neprofitne organizacije Podrška vezama sa jevrejskom dijasporom, Jevrejska agencija Sohnut", saopštio je sud.

Prema sudu, zahtev ministarstva je zasnovan na navodnim kršenjima ruskih zakona.

 

Mediji su ranije javili da su ruske vlasti poslale zahtev jevrejskoj agenciji koja se bavi repatrijacijom u Izrael da obustavi aktivnosti u Ruskoj Federaciji, navodi agencija. Sama organizacija je demantovala informaciju o prestanku rada u Rusiji.

Ministarstvo pravde je 11. jula saopštilo da je proveravalo dokumente "Sohnuta" od 30. maja do 27. juna, ali nije prezentovalo rezultate provere. Agencija se bavi repatrijacijom u Izrael, pružanjem pomoći pri repatrijaciji, radi sa jevrejskim zajednicama, sprovodi edukativne kurseve, programe za decu i mlade, piše RIA Novosti.

"Jerusalem Post" citirao je visokog izraelskog zvaničnika koji je rekao da je zahtev ruskog ministarstva zasnovan na navodima da je Sohnut "nezakonito prikupljao informacije o ruskim državljanima".

Nakon saopštenja suda, Izrael je rekao da će sledeće nedelje poslati delegaciju u Rusiju "kako bi osigurao nastavak aktivnosti jevrejske agencije u Rusiji", navodi se u saopštenju iz kabineta premijera Jaira Lapida.

"Jevrejska zajednica u Rusiji je duboko povezana sa Izraelom. Njen značaj se pominje u svakoj diplomatskoj diskusiji sa ruskim rukovodstvom", naveo je Lapid u saopštenju.

Sohnutova filijala u Rusiji radi od 1989. godine. Agencija osnovana 1929. sa ciljem da pomaže Jevrejima iz drugih zemalja da se nasele u Izraelu.
 

Komentari (0)

Svet