Fokus

Šri Lanka: Policija uklonila protestni kamp kod predsedništva

Komentari

Autor: Tanjug

22/07/2022

-

08:29

Šri Lanka: Policija uklonila protestni kamp kod predsedništva
Šri Lanka: Policija uklonila protestni kamp kod predsedništva - Copyright Tanjug/ AP Photo/Rafiq Maqbool

veličina teksta

Aa Aa

Snage bezbednosti Šri Lanke upale su jutros u kamp demonstranata, koji je ranije zauzeo vladin kompleks u glavnom gradu Kolombu i očistili jedan njegov deo, dan nakon što je Ranil Vikremesinge položio zakletvu kao novi predsednik zemlje, koja se suočava sa ekonomskom krizom bez presedana.

Na snimcima medija mogu se videti vojnici u opremi za razbijanje demonstracija i naoružani puškama, kako ruše kamp, koji su demonstranti postavili u aprilu, nezadovoljni zbog ekonomskog kolapsa zemlje koji je izazvao ozbiljne nestašice goriva, hrane i lekova, navodi Rojters.

"Zajednička operacija u kojoj su učestvovale vojne i policijske specijalne jedinice pokrenuta je u ranim jutarnjim satima kako bi se predsednički sekretarijat povratio od demonstranata, koji nemaju zakonsko pravo da tu borave", saopštio je portparol policije za Rojters.

Navedeno je da je tom prilikom uhapšeno devet osoba, uključujući i dvoje povređenih. Organizatori protesta saopštili su da je stotine pripadnika bezbednosnih snaga opkolilo njihov kamp posle ponoći, a zatim rasturilo jedan njegov deo.

Nakon što je svanulo desetine vojnika patroliralo je tim područjem, a redovi šatora demonstranata koji su stajali sa obe strane puta koji prolazi ispred kancelarije predsednika, potpuno su uklonjeni.

Najmanje 50 demonstranata je povređeno, uključujući i neke novinare koje su pretukle snage bezbednosti, rekli su organizatori protesta. Bolnički izvori su saopštili da su dvojica hospitalizovana.

Tanjug/AP/Amitha Thennakoon

 

Organizatori protesta izjavili su Rojtersu da su planirali da predaju predsednički sekretarijat vlastima u petak popodne, a policija je saopštila da nema informacija o tome. Advokatska komora Šri Lanke saopštila je da bi ova policijska akcija mogla da destabilizuje zemlju, kojoj je potrebna strana pomoć i pomoć Međunarodnog monetarnog fonda.

"Upotreba oružanih snaga za suzbijanje civilnih protesta već prvog dana na funkciji novog predsednika je sramotna i imaće ozbiljne posledice na društvenu, ekonomsku i političku stabilnost naše zemlje“, navodi se u saopštenju advokatske komore.

Zabrinutost su izrazile i američke i britanske diplomate.

"Pozivamo vlasti na uzdržanost i da hitno omoguće medicinsku pomoć za povređene“, saopštila je ambasada SAD u Kolombu na Tviteru.

U Šri Lanki je od ponedeljka uvedeno vanredno stanje, a Vikremesinge, bivši premijer, položio je juče zakletvu, posle pobede na izborima u parlamentu za naslednika bivšeg predsednika Gotabaje Radžapakse koji je pobegao u Singapur nakon masovnih protesta izazvanih najgorom ekonomskom krizom u zemlji u poslednjih sedam decenija.

Očekuje se da će on kasnije danas imenovati Dineša Gunevardenu za premijera zajedno sa novom vladom, navodi Rojters.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet