Fokus

Japan: Krize u svetu pretnja po nacionalnu bezbednost

Komentari

Autor: Tanjug

22/07/2022

-

10:07

Japan: Krize u svetu pretnja po nacionalnu bezbednost
Japan: Krize u svetu pretnja po nacionalnu bezbednost - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Japan je danas u svom godišenjm izveštaju o odbrani upozorio na eskalaciju pretnji nacionalnoj bezbednosti, među kojima su posledice ruskog rata u Ukrajini, kinesko zastrašivanje Tajvana i nestabilni lanci snabdevanja tehnologijom, prenosi Rojters.

Godišnja Bela knjiga odbrane, koju je objavila vlada premijera Fumio Kišide navodi Kinu, Rusiju i Severnu Koreju kao glavne bezbednosne izazove.

U izveštaju se ističe i da je napad Moskve na Ukrajinu „ozbiljno kršenje međunarodnog prava" i izražava se zabrinutost da je ruska upotreba sile za rešavanje spora, presedan koji ugrožava bezbednost susednog Tajvana, koji Peking smatra svojom teritorijom.

Japanski ministar odbrane Nobuo Kiši, prošlog meseca opisao je aktuelnu situaciju, rekavši da se njegova zemlja nalazi na liniji fronta okružena nuklearno naoružanim akterima.

Ovaj izveštaj iznosi zabrinutosti vlade za bezbednost, u trenutku kada priprema budžetski predlog za do sada nezabeleženo povećanje vojnog finansiranja, koje planira da udvostruči tokom narednih 10 godina, navodi britanska agencija.

Takođe on predstavlja osnovu za reviziju strategije nacionalne bezbednosti na kraju godine, za koju se očekuje da će zahtevati nabavku raketa većeg dometa, jačanje svemirskih i sajber sposobnosti i strožu kontrolu pristupa tehnologiji, prenosi Rojters.

Kini smeta ovakav stav

Kina je izrazila nezadovoljstvo zbog danas objavljenog dokumenta japanske vlade vezanog za odbranu, u kojem se kao bezbednosni izazovi za Tokio navode napad Rusije na Ukrajinu i agresivni odnos Pekinga prema Tajvanu.

Prema njegovim rečlima, Japan "preuveličava takozvanu kinesku pretnju" i meša se u unutrašnje poslove Kine vezane za Tajvan, javlja Rojters.

"Pozivamo japansku stranu da odmah prekine pogrešnu praksu preuveličavanja bezbednosnih pretnji u susedstvu i traženja opravdanja za jačanje sopstvenog vojnog arsenala", izjavio je Vang.

Komentari (0)

Svet