Fokus

Papa Franja stiže u Kanadu na "hodočašće pokajanja"

Komentari

Autor: Tanjug

24/07/2022

-

08:29

Papa Franja stiže u Kanadu na "hodočašće pokajanja"
Papa Franja - Copyright Tanjug AP/Alessandra Tarantino

veličina teksta

Aa Aa

Papa Franja danas će doputovati u Kanadu na, kako ga je sam nazvao, "hodočašće pokajanja", da bi se izvinio za zlostavljanje dece starosedelaca, koja su prisilno dovođena u škole koje su uglavnom vodili katolički sveštenici.

Papino putovanje organizuje Kanadska konferencija katoličkih biskupa (CCCB), a papa će posetiti Edmonton, Kvebek i Ikaulitu, prenosi Rojters.

Prvi blokovi besplatnih ulaznica za javnost podeljeni su 10 do 20 minuta nakon što su stavljeni na raspolaganje, naveo je portparol CCCB, a hiljade ulaznica izdvojeno je za starosedeoce, koji su bili žrtve maltretiranja u prinudnim školama kad su bili deca.

Između 1881. i 1996. godine više od 150.000 dece starosedelaca odvojeno je od svojih porodica i dovedeno u škole, a cilj tih ustanova je bio da asimiliraju autohtonu decu. Mnoga deca su izgladnjivana, premlaćivana i seksualno zlostavljana u sistemu koji je Kanadska komisija za istinu i pomirenje nazvala "kulturnim genocidom", navodi Rojters.

Iako su kanadski lideri znali da veliki broj dece umire u tim školama od 1907. godine, ovo pitanje je došlo u prvi plan tek kada su prošle godine otkriveni neobeleženi grobovi u blizini škola.

Papa Franja se izvinio zbog uloge katoličke crkve u prinudnim školama u Kanadi ranije ove godine, tokom posete domorodačkih delegata Vatikanu, a sada dolazi da se izvini na kanadskom tlu. Preživele žrtve i domorodački lideri izjavili su za britansku agenciju da žele više od izvinjenja.

Mnogi zahtevaju finansijsku kompenzaciju, vraćanje artefakata koji pripadaju autohtonoj kulturi, objavljivanje školskih zapisa, kao i da papa podrži izručenje optuženog zlostavljača i donese bulu ili edikt kojim bi ukinuo doktrinu iz 15. veka, po kojoj kolonizatori imaju pravo da oduzimaju sve što žele od autohtonog stanovništva, prenosi Rojters.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet