Fokus

Podržan novi Ustav u Tunisu, opozicija bojkotovala referendum

Komentari

Autor: Tanjug

27/07/2022

-

08:05

Podržan novi Ustav u Tunisu, opozicija bojkotovala referendum
Građani Tunisa glasaju na referendumu o novom ustavu - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Građani Tunisa podržali su na referendumu novi Ustav, koji daje više ovlašćenja predsedniku Kaisu Saidu, saopštila je izborna komisija te zemlje.

Komisija je saopštila da je na referendumu održanom u ponedeljak izlaznost bila 30,5 odsto, a 95 odsto birača glasalo je za novi ustav, prenosi Rojters.

Opozicione partije bojkotovale su referendum, navodeći da se njime ruši demokratija uvedena u Tunisu posle revolucije 2011. i zavodi autokratija.

Glavni opozicioni savez saopštio je da su zvanični rezultati "lažni i neuverljivi".

"Said je falsifikovao narodnu volju, lažirajući rezultate", naveo je Nedžib Čebi, šef opozicionog Fronta nacionalnog spasa, prenosi Rojters.

Portparol američkog Stejt departmenta Ned Prajs izjavio je da je "Vašington primetio široko rasprostranjenu zabrinutost da Ustav nije napisan na inkluzivan način i da je oslabio kontrolu i ravnotežu moći i može da ugrozi ljudska prava" i dodao da je odziv bio nizak, navodi Rojters. Novi Ustav daje predsedniku ovlašćenja nad izvršnom i sudskom vlašću, a slabljenjem parlamenta umanjuje se i kontrola njegovog rada.

Šef države je raspustio parlament prošle godine i počeo da vlada dekretima, uz obrazloženje da je Tunisu potrebno spasavanje posle godina zastoja, podseća Rojters.

Tunis se suočava sa pretećom ekonomskom krizom i traži paket pomoći od Međunarodnog monetarnog fonda, a sva ta pitanja su za obične građane daleko značajnija u proteklom periodu od političke krize, ocenila je britanska agencija.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet