Fokus

Bajden i Si razgovarali skoro dva sata: "Ko se igra vatrom, opeći će se"

Komentari

Autor: Tanjug, Jutarnji list

28/07/2022

-

22:17

Bajden i Si razgovarali skoro dva sata: "Ko se igra vatrom, opeći će se"
Bajden i Si razgovarali skoro dva sata: "Ko se igra vatrom, opeći će se" - Copyright Tanjug/AP/Alex Brandon, Eraldo Pere

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik SAD Džozef Bajden rekao je predsedniku Kine Si Ðinpingu da se američka politika prema Tajvanu nije promenila i da se Vašington snažno protivi jednostranim naporima da se promeni status kvo ili podrije mir i stabilnost širom Tajvanskog moreuza, saopštila je Bela kuća.

U telefonskom razgovoru, dvojica lidera su razgovarali o nizu pitanja važnih za bilateralne odnose i drugim regionalnim i globalnim pitanjima i zadužili svoje timove da nastave da slede današnji razgovor, posebno da se pozabave klimatskim promenama i zdravstvenom bezbednošću, navela je Bela kuća, preneo je Rojters.

U saopštenju se ne pominje da li su dvojica lidera razgovarala o eventualnom smanjenju carina od strane Vašingtona.

Razgovor Bajdena i Sija trajao je više od dva sata, navela Bela kuća.

S druge strane, mineski mediji prenose da je Si rekao američkom predsedniku Bajdenu da se Sjedinjene Države moraju držati principa "jedne Kine" vezano za Tajvan te da Vašington treba da uskladi svoje delovanje s onim što govori.

“Ko se igra vatrom, opeći će se. Nadam se da to SAD jasno vidi”, rekao je Ksi Bajdenu, prenosi Jutanji list pisanje kineskih medija.

Bio je to peti razgovor lidera dveju zemalja.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet