Fokus

Neuobičajeno dugačak razgovor Sija i Bajdena i poruke o "igranju vatrom": Moguća poseta Pelosi Tajvanu uzburkala strasti

Komentari

Autor: Euronews Srbija

30/07/2022

-

19:06

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Peti put otkako je postao predsednik SAD Džo Bajden razgovarao je telefonom sa kineskim kolegom Si Đinpingom. Njih dvojica se još nisu srela licem u lice, a razgovor koji je trajao više od dva sata doneo je nove napetosti u odnosima dve zemlje i to zbog pitanja Tajvana.

Tokom neobično dugog razgovora, lider iz Pekinga upozorio je SAD da se ne mešaju u kineske poslove sa Tajvanom, a ovo ostrvo, koje Kina smatra svojom teritorijom, čini se da je u poslednje vreme još jedan izvor napetosti u odnosima dve zemlje. Uz to poruka kineskog predsednika donela je nove varnice. Naime, Si je poručio: "Volji naroda se ne može prkositi i oni koji se igraju vatrom od toga će propasti".

Amerikanci već neko vreme traže garancije da Kina neće vojno intervenisati na Tajvanu, a istovremeno, najava predsednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi da će posetiti Tajvan uznemirila je pre svega Kineze, ali čini se da ni Bela kuća nije previše srećna ukoliko bi do te posete došlo.

Peking je saopštio da će preduzeti ozbiljne mere ako Pelosi zaista poseti Tajvan, a vojni zvaničnici SAD nedavno su najavili da ukoliko ona bude krenula tamo, da će američka vojska, borbeni avioni i brodovi da budu korišeni za zaštitu ove zvaničnice. 

Oštar jezik Sija, koji obično pokušava da bude iznad političkih sporova, sugeriše da kineski lideri možda veruju da Vašington nije razumeo ozbiljnost prethodnih upozorenja o Tajvanu.

profimedia

 

Portparol Ministarstva odbrane rekao je uoči poziva u četvrtak da Vašington "ne sme da organizuje posetu Pelosi Tajvanu". On je rekao da će vojno krilo vladajuće stranke, Narodnooslobodilačka vojska, preduzeti "snažne mere da osujeti svako spoljno mešanje".

Si je pozvao SAD da "poštuju princip jedne Kine", navodi se u saopštenju, pozivajući se na stav Pekinga da su kopno i Tajvan jedna zemlja. Nasuprot tome, SAD imaju "politiku jedne Kine" koja kaže da Vašington ne zauzima nikakv stav po tom pitanju, ali želi da se ono reši mirnim putem.

"Obe strane Tajvanskog moreuza pripadaju jednoj te istoj Kini", navodi se u saopštenju. U saopštenju se navodi da je Bajden rekao da Vašington ne podržava nezavisnost Tajvana.

Spor oko dolaska Pelosi

Izveštavanje o razgovoru u kineskim medijima u potpunosi je pod kontrolom države i u petak je bilo ograničeno na ponavljanje vladnih izjava. Pelosi tek treba da potvrdi da li će otići na Tajvan, ali ako to uradi, ona bi bila najviši izabrani američki zvaničnik koji je to uradio još od nekadašnjeg predsednika Predstavničkog doma Njuta Gingriča 1997. godine.

Peking je kritikovao Gringiča što je rekao da će SAD braniti Tajvan u slučaju kineskog napada, ali nije uradio ništa drugo kao odgovor na njegovu tročasovnu posetu ostrvu. 

Od tada pozicija Kine oko Tajvana je ojačala kako je kopnena ekonomija rasla i postala druga po veličini posle SAD.

Vladajuća stranka uložila je stotine milijardi evra u razvoj borbenih aviona i drugog oružja visoke tehnologije za koje se smatra da imaju za cilj da blokiraju američku mornaricu da pomogne u odbrani ostrva.

Sukob oko moguće posete Pelosi je osetljiviji u godini kada se očekuje da će Si, koji je preuzeo vlast 2012, pokušati da prekine tradiciju i dodeli sebi treći petogodišnji mandat lidera stranke.

Uoči moguće posete predsednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi Tajvanu, na Veibo nalogu 80. armije Narodno-oslobodilačke vojske Kine pojavila se kratka poruka: "Pripremite se za rat!“, preneli su određeni mediji. 

AP Photo/Mark Schiefelbein

 

SAD nisu uočile nikakve dokaze da Kina priprema vojne akcije protiv Tajvana, saopštio je portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi.

"Nismo videli nikakve fizičke, opipljive dokaze da se priprema nešto loše u vezi sa Tajvanom", rekao je Kirbi novinarima, prenosi Rojters.

I Moskva pretpostavlja da nikakve akcije koje mogu da dovedu do pogoršanja situacija oko Tajvana neće biti preduzete, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

"Naša pozicija o jedinstvenoj Kini ostaje nepromenjena, a isti stav povremeno izgovore i u SAD, međutim, u praksi, kao što i sami shvatate, njihove akcije se ne poklapaju sa njihovim rečima", kazao je Lavrov, preneo je TAS.

On je dodao da Rusija nema problem da poštuje kineski suverenitet. "Pretpostavljamo da nema tih provokatora, situacija, koje bi mogle da pogoršaju situaciju", dodao je Lavrov.

Komentari (0)

Svet