Fokus

Šefovi diplomatija Japana i Kine planiraju sastanak "u četiri oka"

Komentari

Autor: Tanjug

30/07/2022

-

23:20

Šefovi diplomatija Japana i Kine planiraju sastanak "u četiri oka"
Vang Ji i Jošimasa Hajaši - Copyright profimedia, Tanjug/AP/Tom Brenner

veličina teksta

Aa Aa

Japanski ministar spoljnih poslova Jošimasa Hajaši i njegov kineski kolega Vang Ji planiraju razgovor "u četiri oka" na marginama sastanaka Asocijacije država jugoistočne Azije (ASEAN) u Kambodži, prenosi danas agencija Kjodo, pozivajući se na izvore iz japanske vlade.

Očekuje se da će najviši japanski diplomata na sastanku koji je planiran za sledeći četvrtak izraziti zabrinutost zbog ponovljenih upada brodova kineske obalske straže u japanske vode oko ostrva Senkaku, koja Peking smatra svojom teritorijom, kao i zbog intenziviranja kineskih vojnih aktivnosti u blizini japanskih teritorijalnih voda.

Ta nenaseljena ostrva u Istočnom kineskom moru Kina naziva Ðaoju.

To će biti prvi dijalog ministara spoljnih poslova Japana i Kine licem u lice od novembra 2020. godine, usred jačanja tenzija između dve zemlje, a očekuje se da će Hajaši osuditi rusku invaziju na Ukrajinu i pozvati Kinu da učini isto, prenosi Kjodo.

Japanska agencija prenosi da su njeni izvori naveli da Hajaši na sastanku u Kambodži planira da naglasi važnost mira i stabilnosti širom Tajvanskog moreuza i neophodnost međunarodne saradnje u pravcu denuklearizacije Severne Koreje.

Tokom posete Kambodži, Hajaši bi trebalo da se sastane i sa ministrom spoljnih poslova Južne Koreje Park Jinom, a moguć je i njegov sastanak sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom i australijskim ministrom spoljnih poslova Peni Vong, navodi Kjodo.

Komentari (0)

Svet