Fokus

Kako je planirano ubistvo lidera Al Kaide: Mesecima je posmatran, presudni su bili najsitniji detalji

Komentari

Autor: AP

02/08/2022

-

11:46

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Američka CIA ubila je lidera Al Kaide Ajmana al Zavahirija u napadu dronom, potvrdio je američki predsednik Džo Bajden, a način na koji je to izvedeno posebno je zanimljiv. Operacija kojom je nanet najveći udarac ovoj terorističkoj organizaciji od 2011. godine spremala se mesecima i čak i najsitniji detalji su određivali njen tok.

Američki obaveštajci napravili su model, odnosno maketu bezbedne lokacije na kojoj je Al Zavahiri bio sakriven, i doneli su je u Belu kuću kako bi je pokazali Bajdenu. Znali su da lider Al Kaide često sedi na terasi, i upravo takve stvari dovele su do njegove likvidacije. Kako je jedan zvaničnik rekao, napravljen je "životni šablon" Al Zavahirija, tako da su sa velikom verovatnoćom znali gde se nalazi u svakom trenutku.

Pokušaji da se eliminiše lider terorističke organizacije "izdržao je" četiri američka predsednika, a trud se isplatio ranije ove godine kada je, kako je Bajden rekao, otkrivena lokacija Al Zavahirija, dugogodišnje desne ruke Osame bin Ladena i jednog od organizatora napada na Kule bliznakinje 11. septembra 2001. godine.

Bin Laden je likvidiran 2011. godine, kada se našao "oči u oči" sa američkom vojnom jedinicom "foke", dok je Al Zavahiri likvidiran u Kabulu izdaleka, dronovima. Njegova porodica, uz podršku mreže talibana, uselila se u sadašnje mesto boravišta kada su talibani zauzeli kontrolu nad Avganistanom prošle godine, nakon što su se američke i druge zapadne trupe povukle iz te zemlje.

Smanjenje rizika po civile

Međutim, tragovi o tome gde se Al Zavahiri nalazi bili su samo početak. Bilo je neophodno da se utvrdi njegov identitet, zatim da se isplanira napad u gradu koji je prepun ljudi tako da civili ne budu ugroženi, i naposletku, da se osigura da ova operacija ne ugrozi ostale planove američke obaveštajne službe u tom regionu.

"Dokazi su bili jasni i ubedljivi. Odobrio sam napad kojim će on jednom zauvek biti uklonjen sa bojnog polja. Sve je bilo pažljivo isplanirano kako bi se rizik po civile doveo na najmanju moguću tačku", rekao je američki predsednik.

Prošle godine, posledice kada je u pitanju greška pri ovakvom tipu odluke bile su velike - napad američkog drona pri haotičnom povlačenju vojske iz Avganistana izazvao je smrt desetoro ljudi, od čega sedmoro dece. Ovaj put, Bajden je odobrio ono što se naziva "preciznim vazdušnim udarom", što znači da dva projektila mogu uništiti samo balkon kuće u kojoj se Al Zavahiri nalazio.

Visoki zvaničnik američke administracije, koji je pod uslovom anonimnosti razgovarao o planiranju napada, rekao je da je Al Zavahiri viđen "više puta, tokom dužeg vremenskog perioda", upravo na balkonu na kom je eliminisan. Kako je dodao, "višestruki obaveštajni podaci" uverili su analitičare da se na balkonu nalazi upravo on.

Prve informacije krajem aprila

Dva visoka zvaničnika za nacionalnu bezbednost prvi put su obaveštena o mogućnosti da je Al Zavahiri pronađen početkom aprila, a predsednika je ubrzo zatim obavestio savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven. Tokom maja i juna, mali krug zvaničnika u administraciji radio je na proveri obaveštajnih podataka i osmišljavanju opcija.

Prvog jula, nakon povratka sa petodnevnog putovanja po Evropi, Bajdena su njegovi pomoćnici za nacionalnu bezbednost obavestili o predloženom načinu napada. Na tom sastanku, rekao je zvaničnik, Bajden je pogledao model sigurne kuće i ispitao savetnike o tome koliko su sigurni da je Al Zavahiri zaista pronađen.

Bajden je, naveo je zvaničnik, takođe rekao da se razmotri rizik koji bi napad mogao predstavljati za Amerikanca Marka Frerihsa, koji je u talibanskom zatočeništvu više od dve godine, kao i za Avganistance koji su pomagali SAD, a koji su ostali u zemlji. Američki advokati su razmotrili i zakonitost napada, zaključujući da su Al Zavahirijevo kontinuirano vođstvo terorističke grupe i podrška napadima Al Kaide doveli do toga da je i po slovu zakona postao meta napada.

Zvaničnik je rekao da je Al Zavahiri izgradio organizacioni model koji mu je omogućio da vodi globalnu mrežu čak i iz relativne izolacije. To je uključivalo snimanje video zapisa iz sopstvene kuće, a SAD veruju da bi neki od tih snimaka mogli biti pušteni sada, nakon njegove smrti.

U vreme dok je Bajden bio izolovan zbog koronavirusa 25. jula imao je poslednji brifing svog tima. Svaki od savetnika koji su učestvovali snažno je preporučio odobrenje operacije, rekao je zvaničnik, a Bajden je dao znak za udar čim se pojavila prilika.

profimedia

Osama bin Laden i Ajman al Zavahiri

Ovakva jednoglasnost nedostajala je američkoj administraciji deceniju ranije, kada je Bajden, kao potpredsednik, tadašnjem predsedniku Baraku Obami dao savet koji nije prihvatio - da odloži napad na Bin Ladena, kako piše u Obaminim memoarima.

"Izvan linije horizonta"

Prilika za napad na Al Zavahirija se ukazala rano u nedelju, nekoliko sati nakon što se Bajden ponovo našao u izolaciji sa novim sojem koronavirusa. On je obavešten kada je operacija počela i kada je završena, rekao je zvaničnik.

Prošlo je još 36 sati obaveštajne analize pre nego su što američki zvaničnici objavili da je Al Zavahiri ubijen, a za to vreme su posmatrali kako grupa Hakani talibana ograničava pristup njegovoj kući i premešta porodicu vođe Al Kaide. Američki zvaničnici su to protumačili kao da talibani žele da sakriju da su mu uopšte i pružali utočište.

Nakon prošlogodišnjeg povlačenja trupa, SAD su ostale sa manje baza u regionu za prikupljanje obaveštajnih podataka i izvođenje napada na svoje ciljeve koje obeleže kao teroriste. Ne zna se odakle su lansirani dronovi koji su ubili Al Zavahirija, niti da li su zemlje u kojima su se nalazili, to znale.

Američki zvaničnik je rekao da niko od američkog osoblja u Kabulu nije učestvovao u ovom napadu, kao i da nijedan taliban nije bio o njemu obavešten.

Pre nešto manje od godinu dana, Bajden je rekao da će se SAD boriti protiv terorizma u Avganistanu i drugim zemljama, uprkos tome što se trupe povlače sa lica mesta, i dodao je da "SAD imaju kapacitete da to čine i izvan linije horizonta".

Komentari (0)

Svet