Fokus

Bremer za Euronews Srbija o 11. septembru: Znali smo - vreme će se deliti na pre i posle tog dana, svet više nije isti

Komentari

Autor: Nataša Đulić Banović

11/09/2021

-

18:58

Bremer za Euronews Srbija o 11. septembru: Znali smo - vreme će se deliti na pre i posle tog dana, svet više nije isti
Ijan Bremer - Copyright Euronews

veličina teksta

Aa Aa

"Pošto je prva kula pala, video sam i drugu kako pada. Bio je to dubok, ličan udarac. Amerikanci misle da se loše stvari dešavaju drugim ljudima širom sveta, ali ne u njihovoj zemlji... To je bilo nezamislivo. Odmah je bilo jasno. Vreme će se deliti na ono pre 11. septembra i ono posle tog dana. Naravno, nismo imali nikakvu ideju kako će to izgledati. Ali, bio je to mučan osećaj", kaže u intervju za Euronews Srbija Ijan Bremer, američki politikolog, predsednik Evroazijske Grupe i kolumnista Tajm magazina.

Mnogi se sećaju gde su bili 11. septembra 2001. godine, bilo da su Amerikanci ili ne. Tog dana SAD su doživele najveći napad na svojoj teritoriji od Drugog svetskog rata, i po broju žrtava i po posledicama koje je imao na SAD, ali i na ceo svet.

 

 

 

Teroristi povezani sa Al Kaidom, njih 19, oteli su četiri aviona na komercijalnim letovima. Dva su uletela u zgrade Svetskog trgovinskog centra u Njujorku, takozvane "kule bliznakinje". Treći je udario u zgradu Pentagona, a četvrti je išao u pravcu Vašingtona, ali su putnici pokušali da preuzmu kontrolu i na kraju mu promenili pravac.

Poginulo je gotovo 3.000 ljudi. U proteklih 20 godina Amerika je zbog ovog događaja uz pomoć saveznika povela dva rata, tražila i ubila Bin Ladena, ulila ogroman novac u Avganistan i na kraju iz njega haotično izašla krajem ovog avgusta, sa još 13 ubijenih američkih vojnika.

O 11. septembru, posledicama koje je ostavio i svetu koji se u međuvremenu nepovratno promenio za Euronews Srbija govori Ijan Bremer, uticajni američki politikolog, predsednik  Evroazijske Grupe, organizacije za procenu političkog rizika, i kolumnista Tajm magazina.

Bremer kaže da je tog 11. septembra, pre tačno 20 godina, u Njujorku vladao duh zajedništva i da je važno, setiti se baš toga, posebno danas, kada je, kaže, Amerika tako duboko podeljena.

Upitan jesu li ljudska prava bila kolateralna šteta onoga što se desilo 11. septembra, Bremer kaže da jesu, i u Americi, i u svetu.

"Odjednom se čitava zemlja skoncentriše samo na to kako da izbriše terorističku pretnju. A naravno, niko nije znao tih prvih sati i dana da li su možda isplanirani novi napadi, šta još može da zadesi zemlju. Da li je to bilo to? Znate, trošite milione i milione dolara i prioritet vam je da pronađete tu pretnju, da je zbrišete sa lica zemlje, to vam je najvažnije. To uključuje i privatnost, lične slobode", kaže Bremer za Euronews Srbija i dodaje:  

"Odjednom živimo u svetu koji ima mnogo značajnije prioritete, vezane za međunarodnu bezbednost nego što je to bilo pre 11. septembra. Svi to vidimo, na primer, kad odemo na aerodorm. Skidamo cipele, kapute, provere nas od glave do pete, i sve ostalo. Nije tako bilo. Ali nije samo stvar u tome. Imate osećaj da, kakvu god konverzaciju da vodite, mobilnim telefonom, imejlom, nije sigurno da će to biti samo vaša stvar. Da, mislim da su posledice 11. septembra imale i negativan uticaj na ljudska prava u zemlji, definitivno". 

Bremer je u intervjuu za Euronews Srbija govorio i o borbi Amerike protiv Al Kaide, ubistvu lidera te terorističe organizacije Osame Bin Ladena, strategiji Amerike u Avganistanu, povlačenju iz te zemlje, izdaji, američkim ratovima i izgubljenim životima...

Ceo intervju Bremera za Euronews Srbija pogledajte u video prilogu.

Komentari (0)

Svet