Fokus

Ko je bio Ajman al Zavahiri, ubijeni vođa Al Kaide: Mozak napada 11. septembra s glavom ucenjenom na 25 miliona dolara

Komentari

Autor: BBC

02/08/2022

-

07:47

Ko je bio Ajman al Zavahiri, ubijeni vođa Al Kaide: Mozak napada 11. septembra s glavom ucenjenom na 25 miliona dolara
Ko je bio Ajman al Zavahiri, ubijeni vođa Al Kaide: Mozak napada 11. septembra s glavom ucenjenom na 25 miliona dolara - Copyright AP Photo/B.K.Bangash, File

veličina teksta

Aa Aa

Američki predsednik Džozef Bajden potvrdio je da su SAD ubile lidera "Al Kaide" Ajmana al Zavahirija u napadu dronom tokom vikenda u Avganistanu, što je najveći udarac za tu terorističku organizaciju od ubistva njenog osnivača Osame Bin Ladena 2011. godine.

Ubijen je u protivterorističkoj operaciji koju je u nedelju sprovela CIA u glavnom gradu Avganistana, Kabulu.

"Sada je pravda zadovoljena i ovog terorističkog vođe više nema", rekao je Bajden obraćajući se iz Bele kuće.

Američki predsednik istakao je da je, nakon višemesečnog planiranja, dao konačno odobrenje za "precizni udar" na 71-godišnjeg vođu Al Kaide.

Dodaje da će ubistvo Al Zavahirija doneti olakšanje porodicama skoro 3.000 žrtava terorističkog napada u SAD 11. septembra 2001. godine. Bajden je naglasio da Avganistan nikada više neće biti bezbedno utočište za teroriste, prenosi BBC.

"Bez obzira na to koliko će dugo trajati, bez obzira na to gde se krijate, ako ste pretnja našem narodu, SAD će vas naći i likvidirati", rekao je Bajden.

On je dodao da je Al Zavahiri organizovao i druge nasilne akte, uključujući samoubilački bombaški napad na američki razarač "US S Cole" u oktobru 2000. godine, kada je stradalo 17 američkih mornara, kao i napade na američke ambasade u Keniji i Tanzaniji 1998. godine, u kojima je ubijeno 223 ljudi.

Portparol talibana: Kršenje međunarodnog principa

Portparol talibana opisao je američku operaciju kao jasno kršenje međunarodnih principa - ali nije spomenuo Zavahirija.

"Ovakve akcije su ponavljanje promašenih iskustava u proteklih 20 godina i protivne su interesima Sjedinjenih Američkih Država, Avganistana i regiona", dodao je portparol.

Međutim, američki zvaničnici su tvrdili da je operacija imala zakonsku osnovu.

Ubistvo Zavahirija dolazi skoro godinu dana nakon što su američke trupe završile svoje povlačenje iz Avganistana po naređenju Bajdena, čime je okončano 20-godišnje vojno prisustvo.

Prema mirovnom sporazumu sa SAD iz 2020, talibani su se saglasili da ne dozvole Al-Kaidi ili bilo kojoj drugoj ekstremističkoj grupi da deluje u oblastima pod njihovom kontrolom.

Međutim, Talibani i Al-Kaida su dugogodišnji saveznici i američki zvaničnici su rekli da su talibani bili svesni Zavahirijevog prisustva u Kabulu.

Blinken: Talibani krše sporazum

Oglasio se i američki državni sekretar Entoni Blinken koji je rekao da su talibani grubo prekršili Sporazum iz Dohe, mirovni sporazum iz 2020. godine, koji su potpisale SAD i talibani radi okončanja Avganistanskog rata.

"Suočeni sa nespremnošću ili nesposobnošću talibana da ispune svoje obaveze, nastavićemo da podržavamo avganistanski narod snažnom humanitarnom pomoći i da se zalažemo za zaštitu njihovih ljudskih prava, naročito žena i devojčica", poručio je Blinken.

Ko je bio Al Zavahiri?

Al Zavahiri, jedan od najtraženijih terorista na svetu, imao je ključnu ulogu u napadima na Njujork i Vašington 11. septembra 2001. godine zajedno sa osnivačem Al Kaide Osamom bin Ladenom.

profimedia

 

 

Rođen 1951. godine, Zavahiri je odrastao u kvartu više klase u Kairu u Egiptu, kao sin istaknutog lekara i unuk renomiranih naučnika. Njegov deda, Rabija al-Zavahiri, bio je imam na Univerzitetu al-Azhar u Kairu. Njegov praujak, Abdel Rahman Azzam, bio je prvi sekretar Arapske lige.

Zavahiri je bio u zatvoru zbog svoje umešanosti u ubistvo egipatskog predsednika Anvara Sadata 1981. godine.

"Želimo da razgovaramo sa celim svetom. Ko smo mi? Ko smo mi?" rekao je u intervjuu iz zatvora, prenosi CNN.

U to vreme, Zavahiri, mladi lekar, već je bio posvećeni terorista koji je godinama kovao zaveru da zbaci egipatsku vladu i pokušavao da je zameni fundamentalističkom islamskom vladavinom. Ponosno je podržao Sadatovo ubistvo nakon što je egipatski lider sklopio mir sa Izraelom.

Zavahiri je napustio Egipat 1985. i otišao u Pešavar u Pakistanu, gde je radio kao hirurg koji je lečio borce koji su bili angažovani sa sovjetskim trupama u Avganistanu.

Tamo je upoznao Bin Ladena, istaknutog vođu mudžahedina i koji je takođe ostavio za sobom privilegovano vaspitanje da se pridruži borbi u Avganistanu. Njih dvoje su se zbližili, povezani zajedničkom vezom kao "avganistanski Arapi".

Očni hirurg koji je pomogao u osnivanju militantne grupe Egipatski islamski džihad, preuzeo je vođstvo Al-Kaide nakon ubistva Osame bin Ladena.

Pre toga, Zavahiri se smatrao Bin Ladenovom desnom rukom, a neki stručnjaci su verovali da je bio "operativni mozak" iza napada u Sjedinjenim Državama 11. septembra 2001. godine.

 

 

Zavahiri je bio drugi na listi 22 "najtraženija terorista" američke vlade 2001. godine, za čiju je glavu nuđena nagrada od 25 miliona dolara.

U godinama nakon napada, Zavahiri je bio najistaknutiji portparol Al Kaide, pojavivši se u 16 ​​video-snimaka i audio kaseta 2007. – četiri puta više od Bin Ladena – dok je grupa pokušavala da radikalizuje i regrutuje muslimane širom sveta.

Ovo nije bio prvi put da su snage SAD pokušale da ubiju Zavahirija. U januaru 2006. bio je meta američkog raketnog udara u blizini pakistanske granice sa Avganistanom.

U napadu su ubijena četiri člana Al Kaide, ali je Zavahiri preživeo i pojavio se na snimku dve nedelje kasnije. Smatra se da je Zavahiri putovao širom sveta tokom 1990-ih u potrazi za utočištem i izvorima finansiranja.

Veruje se da je u godinama nakon sovjetskog povlačenja iz Avganistana živeo u Bugarskoj, Danskoj i Švajcarskoj, a ponekad je koristio lažni pasoš da bi putovao na Balkan, Austriju, Jemen, Irak, Iran i Filipine.

Nakon Bin Ladenove smrti, američki vazdušni udari su ubili niz Zavahirijevih zamenika, oslabivši njegovu sposobnost globalne koordinacije. Poslednjih godina, Zavahiri je postao udaljena i marginalna ličnost, koja je samo povremeno slala poruke.

Iako SAD njegovu smrt objavljuju kao pobedu, posebno nakon haotičnog povlačenja iz Avganistana prošle godine,  BBC navodi da je Zavahiri imao relativno malo uticaja na nove grupe i pokrete kao što je Islamska država.

Novi vođa Al Kaide će se bez sumnje pojaviti, ali će verovatno imati još manji uticaj od svog prethodnika, zaključio je BBC.

Komentari (0)

Svet