Fokus

Portparol talibana: Ubistvom Al Zavahirija prekršeni međunarodni principi

Komentari

Autor: Tanjug

02/08/2022

-

16:38

Portparol talibana: Ubistvom Al Zavahirija prekršeni međunarodni principi
Portparol talibana: Ubistvom Al Zavahirija prekršeni međunarodni principi - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Portparol talibana Zabihulah Mudžahid osudio je danas američki napad u glavnom gradu Avganistana Kabulu, u kojem je ubijen lider Al Kaide Ajman al Zavahiri i dodao da je u pitanju kršenje međunarodnih principa, javlja Anadolija.

Osuđujući napad, Mudžahid je istakao da se radi, ne samo o kršenju međunarodnih principa, već se radi i o nepoštovanju sporazuma iz Dohe postignutog 2020. između SAD i talibana o povlačenju stranih snaga iz Avganistana.

Zavahiri je duže vreme uspevao da izbegne američke napore da ga ubiju ili zarobe.

On je od 2011. predvodio grupu koje su SAD proglasile terorističkom, kada su američke snage u Pakistanu ubile osnivača Al-Kaide Osamu bin Ladena.

Ko je bio Al Zavahiri?

Američki predsednik Džozef Bajden potvrdio je da su SAD ubile lidera "Al Kaide" Ajmana al Zavahirija u napadu dronom tokom vikenda u Avganistanu, u protivterorističkoj operaciji koju je u nedelju sprovela CIA.

"Sada je pravda zadovoljena i ovog terorističkog vođe više nema", rekao je Bajden obraćajući se iz Bele kuće.

Američki predsednik istakao je da je, nakon višemesečnog planiranja, dao konačno odobrenje za "precizni udar" na 71-godišnjeg vođu Al Kaide.

Al Zavahiri, jedan od najtraženijih terorista na svetu, imao je ključnu ulogu u napadima na Njujork i Vašington 11. septembra 2001. godine zajedno sa osnivačem Al Kaide Osamom bin Ladenom.

Rođen 1951. godine, Zavahiri je odrastao u kvartu više klase u Kairu u Egiptu, kao sin istaknutog lekara i unuk renomiranih naučnika. Njegov deda, Rabija al-Zavahiri, bio je imam na Univerzitetu al-Azhar u Kairu. Njegov praujak, Abdel Rahman Azzam, bio je prvi sekretar Arapske lige.

profimedia

 

Zavahiri je bio u zatvoru zbog svoje umešanosti u ubistvo egipatskog predsednika Anvara Sadata 1981. godine. Zavahiri je napustio Egipat 1985. i otišao u Pešavar u Pakistanu, gde je radio kao hirurg koji je lečio borce koji su bili angažovani sa sovjetskim trupama u Avganistanu.

Tamo je upoznao Bin Ladena, istaknutog vođu mudžahedina i koji je takođe ostavio za sobom privilegovano vaspitanje da se pridruži borbi u Avganistanu. Njih dvoje su se zbližili, povezani zajedničkom vezom kao "avganistanski Arapi".

Očni hirurg koji je pomogao u osnivanju militantne grupe Egipatski islamski džihad, preuzeo je vođstvo Al-Kaide nakon ubistva Osame bin Ladena.

Pre toga, Zavahiri se smatrao Bin Ladenovom desnom rukom, a neki stručnjaci su verovali da je bio "operativni mozak" iza napada u Sjedinjenim Državama 11. septembra 2001. godine.

 

Komentari (0)

Svet