Fokus

Spot zbog kojeg je Iran zabranio ženama da se pojavljuju u reklamama - "vređa ženske vrednosti"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

07/08/2022

-

13:53

Spot zbog kojeg je Iran zabranio ženama da se pojavljuju u reklamama - "vređa ženske vrednosti"
Spot zbog kojeg je Iran zabranio ženama da se pojavljuju u reklamama - "vređa ženske vrednosti" - Copyright Twitter/Iran International English

veličina teksta

Aa Aa

Iransko Ministarstvo kulture zabranilo je ženama da se pojavljuju u reklamama kako bi, kako se navodi, zaštitili islamske vrednosti. Odluka je donesena nakon što je objavljena reklama za sladoled "Magnum" u kojoj se pojavljuje žena u crvenom hidžabu.

Iranski verski zvaničnici izrazili su svoje nezadovoljstvo zbog ove reklame i pozvali zvaničnike da tuže lokalnog proizvođača sladoleda "Domino". Prema rečima zvaničnika, reklama je "protiv javne pristojnosti" i vređa "ženske vrednosti", prenosi Iran international.

Ministarstvo je navodno uputilo pismo u kom se navodi da ženama više nije dozvoljeno da se pojavljuju u reklamama prema "pravilima o hidžabu i čednosti".

Podsetimo, od islamske revolucije 1979. godine, hidžab je obavezan u Iranu. Međutim, u poslednje vreme u zemlji su u porastu nove kampanje protiv hidžaba, a žene su u poslednjih nekoliko godina rizikovale hapšenje i kažnjavanje skidanjem marama u javnosti u znak protesta protiv nametnutih propisa o odeći.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet