Fokus

Ðaci na jugu Indije ponovo u klupama nakon protesta zbog hidžaba

Komentari

Autor: Tanjug

14/02/2022

-

13:44

Ðaci na jugu Indije ponovo u klupama nakon protesta zbog hidžaba
Profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Pojedine škole u indijskoj državi Karnataka, na jugu zemlje, danas su ponovo otvorene, nakon prošlonedeljnog zatvaranja kada su izbili protesti zbog toga što je učenicama zabranjeno da nose hidžab na časovima.

profimedia

 

 

Policija je danas čuvala stražu dok su učenice u ružičastim uniformama, od kojih je desetak nosilo hidžab, ulazile u državnu školu za devojčice u okrugu Udupi koji se nalazi u toj južnoj indijskoj državi i u kojem je ovaj problem prvi put izbio, prenosi agencija Rojters.

Lokalne vlasti zabranile su okupljanje više od pet ljudi u krugu od 200 metara od obrazovnih institucija u toj oblasti, u danu kada je počela školska nastava za đake osnovnih i srednjih škola.

Fakulteti, međutim, i dalje ostaju zatvoreni.

AP/Virginia Mayo

 

 

Jedan sud u toj državi je prošle nedelje pozvao studente da do daljeg ne nose nikakvu versku odeću u učionicama.

Neke školske ustanove su prošle nedelje odbile ulazak devojčicama i ženama koje nose hidžab, pozivajući se na državnu naredbu o uniformama od 5. februara.

Zbog toga su neki muslimanski studenti i roditelji protestovali, što je izazvalo kontraproteste hinduističkih studenata koji su nosili šalove od šafrana i uzvikivali protestne slogane.

Komentari (0)

Svet