Fokus

Uprkos najavljenom primirju, ispaljeni projektili ka Izraelu

Komentari

Autor: Tanjug

07/08/2022

-

19:33

Uprkos najavljenom primirju, ispaljeni projektili ka Izraelu
Uprkos najavljenom primirju, ispaljeni projektili ka Izraelu - Copyright Tanjug/AP Photo/Fatima Shbair

veličina teksta

Aa Aa

U iščekivanju početka primirja između Izraela i palestinskog Islamskog džihada, večeras su se oglasile sirene u nekoliko izraelskih gradova, među kojima je i Tel Aviv, dok "Džeruzalem post" prenosi, pozivajući se na palestinske medije, da je petoro Palestinaca ubijeno u izraelskom napadu na automobil u Gazi.

Sirene za vazdušnu opasnost su se čule u Aškelonu i periferiji Gaze pet minuta nakon 19.00 (20.00 po lokalnom vremenu), što je bilo previđeno vreme kada je, uz posredstvo Egipta, trebalo da počne primirje.

Islamski džihad je večeras saopštio da najavljenog prekida vatre i primirja neće ni biti ukoliko Izrael ne izađe u susret toj militantnoj organizaciji.

Primirje je trebalo da stupi na snagu u 19 časova, ali kako dodaju izraelski mediji, sirene za vazdušnu opasnost se čuju, osim u Tel Avivu, i u Aškelonu, Sderotu, Zikimu, Holitu i još nekim gradovima.

U nekim mestima su i pale rakete ispaljene iz Pojasa Gaze, a izraelska vojska je saopštila da je od početka operacije "Zora" u petak palestinski Islamski džihad ispalio blizu 1.000 raketa, od kojih je 160 palo na teritoriju Gaze, dok je od projektila koji su ušli na teritoriju Izraela, 96 odsto oboreno.

Međusobne optužbe za smrt civila

Oko pet ljudi, uključujući i decu, ubijeno je u naselju Al-Faludža u gradu Džabalija na severu Gaze, prema saopštenju izraelske vojske koja tvrdi da je to rezultat pogrešno ispaljene rakete palestinskog Islamskog džihada, prenosi "DŽeruzalem post" pozivajući se na izraelske medije.

Medutim, palestinski mediji su za smrt civila okrivili izraelske akcije.

"Tajms of Izrael", pozivajući se takođe na palestinske medije, navodi da je nekoliko ljudi ubijeno na severu Gaze, u Džabaliji.

Tanjug/AP/Hatem Moussa

 

U palestinskim izveštajima se ističe da je ubijeno pet osoba, među kojima su i deca, i tvrdi se da su za to odgovorni izraelski vazdušni napadi.

Sa druge strane, izraelski "Kanal 12" navodi da je broj žrtava od tri do pet i da je izraelska odbrana saopštila da je "vrlo verovatno" da je za smrt kriva pogrešno ispaljena raketa.

Lapid: Nema smisla nastavljati operaciju "Zora"

Izraelska operacija "Zora" protiv terorističke grupe Palestinski islamski džihad u Pojasu Gaze postigla je svoje ciljeve i nema smisla nastavljati je, izjavio je danas izraelski premijer Jair Lapid.

"Ciljevi su postignuti. Nema smisla nastaviti operaciju", rekao je Lapid na sastanku sa predsednicima južnih izraelskih opština, prenosi TAS S pozivajući se na 13. kanal izraelske televizije.

Lapidova kancelarija saopštila je da su premijer i ministar odbrane Beni Gantc posetili komandni centar Izraelskih odbrambenih snaga na jugu zemlje.

Nakon toga, Lapid i ministarka privrede i industrije Orna Barbivai otišli su u grad Sderot u blizini granice sa Pojasom Gaze, kako bi razgovarali sa zvaničnicima lokalne administracije.

Buran vikend na Bliskom Istoku

Oko 30 Palestinaca, od kojih su najmanje trećina civili i dvojica komandanti militantne grupe Islamski džihad, ubijeno je u izraelskim vazdušnim udarima tokom vikenda, dok su raketne salve koje su ispalili palestinski ekstremisti poslale desetine hiljada Izraelaca u skloništa.

Rasplamsavanje izraelsko-palestinskog sukoba je zabrinulo svetske sile i podstaklo posredovanje Egipta koji je pokušao da izdejstvuje primirje.

Izrael je u petak započeo napade na ciljeve u pojasu Gaze kako bi sprečio raketne udare Islamskog džihada koji je želeo da odgovori na hapšenje jednog palestinskog vođe na okupiranoj Zapadnoj obali.

Tanjug/AP/Hatem Moussa

 

Izraelska vojska je potvrdila da je od petka popodne do sinoć na Izrael ispaljeno više od 160 raketa iz pojasa Gaze, preneo je ranije Tajms of Izrael.

Vojska je navela da je izraellski raketni odbrambeni sistem Gvozdena kupola pokazao 95 odsto uspešnosti u presretanju palestinskih projektila.

Komentari (0)

Svet