Fokus

Sirene odjekuju jugom Izraela, prekršen prekid vatre

Komentari

Autor: Tanjug

07/08/2022

-

21:00

Sirene odjekuju jugom Izraela, prekršen prekid vatre
Sirene odjekuju jugom Izraela, prekršen prekid vatre - Copyright Tanjug/AP/Hatem Moussa

veličina teksta

Aa Aa

Samo osam minuta posle 23.30 po lokalnom vremenu, za kada je bilo dogovoreno primirje između Izraela i palestinskog Islamskog džihada uz posredstvo Egipta, rakete su poletele ka Izraelu, javljaju izraelski mediji.

"Džeruzalem post" navodi da su rakete ispaljene u pravcu izraelskih naselja u blizini granice sa Gazom, čime je prekršen prekid vatre samo osam minuta posle njegovog stupanja na snagu.

Sirene za vazdušnu opasnost ne prestaju da se oglašavaju u izraelskim gradovima u blizini granice sa Pojasom Gaze, a prema inicijalnim izveštajima, jedan projektil je oborio izraelski protivvadzušni sistem "Gvozdenu kupolu" iznad grada Sderot, javlja "Tajms of Izrael".

Zasad nema izveštaja o šteti ili povređenima u napadu.

Pre samo nekoliko sati Islamski džihad je saopštio da je postignut dogovor sa Izraelom o prekidu vatre, nakon tri dana intenzivnog konflikta. Bilo je predviđeno da primirje počne u 20.00 sati po lokalnom vremenu, ali je novi termin kada bi prekid vatre trebalo da stupi na snagu 23.30 po lokalnom vremenu, što je čak i potvrdila izraelska strana.

"Večeras, na predlog Egipta postignut je dogovor o prekidu vatre, u kojem se navodi i obaveza Kaira da radi na oslobađanju dvojice zatvorenika - Basema Sadija i Halila Avavdeha", prethodno je saopštio visoki predstavnik Islamskog džihada Mohamed al-Hindi, preneo je "Tajms of Izrael". Sadi, lider Islamskog džihada na Zapadnoj obali, nedavno je uhapšen u gradu Denin i nalazi se u izraelskom pritvoru.

Buran vikend na Bliskom Istoku

Oko 30 Palestinaca, od kojih su najmanje trećina civili i dvojica komandanti militantne grupe Islamski džihad, ubijeno je u izraelskim vazdušnim udarima tokom vikenda, dok su raketne salve koje su ispalili palestinski ekstremisti poslale desetine hiljada Izraelaca u skloništa.

Rasplamsavanje izraelsko-palestinskog sukoba je zabrinulo svetske sile i podstaklo posredovanje Egipta koji je pokušao da izdejstvuje primirje.

Izrael je u petak započeo napade na ciljeve u pojasu Gaze kako bi sprečio raketne udare Islamskog džihada koji je želeo da odgovori na hapšenje jednog palestinskog vođe na okupiranoj Zapadnoj obali.

Izraelska vojska je potvrdila da je od petka popodne do sinoć na Izrael ispaljeno više od 160 raketa iz pojasa Gaze, preneo je ranije Tajms of Izrael.

Vojska je navela da je izraellski raketni odbrambeni sistem Gvozdena kupola pokazao 95 odsto uspešnosti u presretanju palestinskih projektila.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet