Fokus

Selaković: 140 godina bilateralnih odnosa sa Kostarikom, pojačati saradnju i politički dijalog

Komentari

Autor: Tanjug

09/08/2022

-

22:18

Selaković: 140 godina bilateralnih odnosa sa Kostarikom, pojačati saradnju i politički dijalog
mfa.gov.rs - Copyright mfa.gov.rs

veličina teksta

Aa Aa

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković sastao se  u San Hozeu sa ministrom spoljnih poslova i vera Kostarike Arnoldom Andreom Tinokom.

Izrazivši zadovoljstvo što je u godini kada se obeležava 140 godina bilateralnih odnosa dve zemlje realizovana istorijska, prva poseta Kostariki jednog ministra spoljnih poslova Srbije, Selaković je poručio da je naša zemlja zainteresovana za unapređenje saradnje i oživljavanje političkog dijaloga sa Kostarikom, istakavši da je potrebno intenzivirati kontakte i susrete zvaničnika naše dve zemlje, saopšteno je iz MSP.

Šef srpske diplomatije ukazao je i da prisustvo specijalnog izaslanika predsednika Srbije na nedavnoj ceremoniji inauguracije predsednika Rodriga Čavesa Roblesa jasno pokazuje našu rešenost da sa Kostarikom ojačamo dijalog i saradnju.

On je izrazio nadu da će značajan jubilej koji naše zemlje ove godine obeležavaju, 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa, biti prilika i da ministar Tinoko do kraja godine poseti Beograd.

Selaković je govorio i o mogućnostima za jačanje ekonomske saradnje, naročito u oblasti poljoprivrede, ali i saradnji u oblasti sporta, kulture, prosvete, ujedno, izrazivši zadovoljstvo što će tokom posete imati susrete i konkretne razgovore sa tri ministra Kostarike.

Memorandumi i Deklaracija

Dvojica ministara razmenila su mišljenja o najvažnijim međunarodnim i regionalnim pitanjima, a šef srpske diplomatije informisao je kostarikanskog kolegu o stanju na Kosovu i Metohiji, podvukavši da je to pitanje od prvorazrednog značaja za Srbiju.

Selaković je preneo da je Srbija veoma posvećena očuvanju mira i stabilnosti u regionu i rešavanju otvorenih pitanja dijalogom, ali i orijentaciji regiona ka što intenzivnijoj saradnji, te je sagovornika upoznao i sa regionalnom inicijativom Otvoreni Balkan, kao i tokom evropskih integracija naše zemlje.

Nakon današnjeg sastanka Selaković i Tinoko su potpisali Memorandum o razumevanju o uspostavljanju mehanizma političkih konsultacija dva ministarstva spoljnih poslova, Memorandum o razumevanju o saradnji Diplomatske akademije MSP Srbije i Diplomatskog instituta „Manuel Maria de Peralta“ MSP Kostarike, kao i Zajedničku deklaraciju o proglašenju novog datuma uspostavljanja diplomatskih odnosa kojom je usaglašen 27. oktobar 1882. za dan započinjanja bilateralnih odnosa dve države.

Selaković je sa resornim kostarikanskim ministrima potpisao i Memorandum o saradnji u oblasti poljoprivrede i Memorandum o razumevanju u oblasti sporta.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet