Fokus

Nova saznanja o pretresu Trampove kuće, Vašington post: FBI tražio poverljiva dokumenta o nuklearnom oružju

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

12/08/2022

-

07:28

Nova saznanja o pretresu Trampove kuće, Vašington post: FBI tražio poverljiva dokumenta o nuklearnom oružju
Nova saznanja o pretresu Trampove kuće, Vašington post: FBI tražio poverljiva dokumenta o nuklearnom oružju - Copyright Tanjug AP/Greg Lovett, Damon Higgins, AP/Morry Gash

veličina teksta

Aa Aa

Prilikom pretresa doma bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa agenti FBI tražili su poverljiva dokumenta o nuklearnom oružju, objavio je "Vašington Post" pozivajući se na dobro upućene izvore.

Nije poznato kakvu vrstu informacije je FBI tražio ni da li su takva dokumenta pronađena u Trampovoj kući u Palm Biču na Floridi, dodaje američki list. Ministarstvo pravde zatražilo je od istražnog sudije da objavi zapečaćen nalog kojim se odobrava pretres Trampovog imanja kako bi javnost saznala više informacija o tome šta su istražitelji tražili, prenosi Rojters.

Pretres Trampove kuće obavljen je 9. avgusta u okviru istrage o tome da li je bivši američki predsednik nezakonito uklonio dokumenta iz Bele kuće prilikom napuštanja funkcije 2021. godine. 

Tanjug/AP/Steve Helber

 

Sam Tramp objavio je u ponedeljak da je u toku pretres njegove kuće i da to vidi kao političku odmazdu. Izvor upoznat sa istragom rekao je da su agenti FBI izneli deset kutija iz Trampovog doma tokom pretresa.

Tramp: Obelodanite dokumenta

Bivši američki predsednik Donald Tramp izjavio je da njegovi advokati i pravni zastupnici "u potpunosti sarađuju".

Tramp je, na njegovog druptvenoj mrežu "Truth" objavio i da poziva da svi dokumenti u vezi sa pretresom njegove kuće na floridi budu obelodanjeni, preneo je CNN.

"Ne samo da se neću protiviti obajvi dokumenata koji su povezani sa neameričkim, nepotrebnim i bez naloga obavljenim pretresom i provalom u moj dom u Pal Biču, na Floridi. Idem i korak dalje, ohrabrujući mnomentalno objavljivanje tih dokumenata", naveo je između ostalog Tramp, dodajući da iza svega stoje njegovi politički oponenti koje naziva i radikalno levim demokratama i koji imaju interes da ga napadaju. 

Pretres Trampove kuće naložio je američki državni tužilac Merik Garland.

Tanjug/AP/Julia Nikhinson

 

Garland je naveo da su federalni agenti pretražili imanje bivšeg predsednika na Floridi, kako bi ispitali da li je nezakonito uklonio zapise iz Bele kuće dok je odlazio sa funkcije.

Garland je rekao da je lično odobrio odluku o pretresu Trampove kuće, preneo je Rojters. Takođe je naveo da je Ministarstvo pravde zatražilo od suda da otpečati nalog za pretres koji je podnet u okviru istrage zbog "značajnog javnog interesa".

Američki predsednik Džozef Bajden nije bio unapred obavešten o raciji na dom bivšeg predsednika Donalda Trampa na Floridi, saopštila je Bela kuća, ističući da Ministarstvo pravde vodi istragu nezavisno.

"Predsednik nije bio obavešten, nije bio svestan toga, niti je iko iz Bele kuće znao za to", rekla je novinarima portparolka Bele kuće Karin Žan-Pjer, preneo je Rojters.

Šta se dogodilo

FBI pretražio je pre nekoliko dana kuću bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa u Mar-a-Laogu na Floridi, a navodi se da je pretres sproveden na osnovu naloga u okviru istrage o mogućem nezakonitom uklanjanju i uništavanju dokumenata Bele kuće nakon završetka mandata. 

Name, Američka nacionalna uprava za arhive i dokumenta je u februaru obavestila Kongres da je pronašla oko 15 kutija dokumenata Bele kuće u Trampovoj kući na Floridi, od kojih su neke sadržale poverljive materijale, preneo je Rojters. Američki predsednici su po zakonu obavezni da sva svoja pisma, radna dokumenta i mejlove prenesu u Nacionalnu arhivu. 

Tanjug/AP/Julia Nikhinson

 

Ali zvaničnici kažu da je bivši predsednik nezakonito pocepao mnoga dokumenta. Neka od njih su morala da budu ponovo spojena, kažu u Arhivu. Tramp je u to vreme odbacio izveštaje da je pogrešno postupao sa zvaničnim podacima i ocenio ih kao "lažne vesti".

Viši Trampov savetnik u Palm Biču potvrdio je za CBS da se potraga od strane federalnih agenata u Mar-a-Lagu odnosila na predsedničke zapise.

Nadzorni odbor Predstavničkog doma SAD je tada rekao da proširuje istragu o Trampovim postupcima i zatražio je od Arhiva da preda dodatne informacije. Tramp je ranije potvrdio da je pristao da vrati određene zapise u Arhiv, nazvavši to "običnim i rutinskim procesom". 

Komentari (0)

Svet