Fokus

FBI pretresao Trampovu kuću na Floridi‚ tvrdi da su mu obili sef

Komentari

Autor: Euronews Srbija, BBC, Tanjug

09/08/2022

-

07:00

FBI pretresao Trampovu kuću na Floridi‚ tvrdi da su mu obili sef
FBI pretresao Trampovu kuću na Floridi‚ tvrdi da su mu obili sef - Copyright Tanjug AP/Andres Leiva, Greg Lovett, Damon Higgins, AP/Morry Gash

veličina teksta

Aa Aa

Bivši američki predsednik Donald Tramp rekao je danas da su agenti FBI izveli raciju na njegovom imanju Mar-a-Lago na Floridi i obili sef, javljaju svetski mediji.

Kako su navela dva izvora upoznata sa situacijom, FBI je pretražio Trampovu rezidenciju na osnovu naloga u okviru istrage o mogućem nezakonitom uklanjanju i uništavanju dokumenata Bele kuće nakon njegovog predsedavanja, prenosi Gardijan.

Tanjug/AP Photo/Wilfredo Lee

 

Tramp je u saopštenju naveo da je “njegov divni dom Mar-a-Lago u Palm Biču pod opsadom i da ga je okupirala velika grupa agenata FBI.

"Čak su mi obili i sef", rekao je Tramp.

Dodao je da je sarađivao sa svim relevantnim vladinim agencijama i da "nenajavljeni upad" u njegov dom nije bio potreban niti primeren.

Ocenio je da akcija predstavlja "nepravilno ponašanje tužioca" i "naooružavanje pravosudnog sistema" s ciljem da se spreči njegova ponovna kandidatura za predsednika SAD.

Tanjug/AP Photo/Wilfredo Lee

 

„Takav napad mogao bi da se dogodi samo u razorenim zemljama trećeg sveta. Nažalost, Amerika je sada postala jedna od zemalja korumpiranih na nivou koji ranije nije viđen", smatra Tramp.

Iz sedišta FBI u Vašingtonu i kancelariji u Majamiju nisu želeli da komentarišu informacije o raciji u Trampovoj kući.

Ispred kuće u kojoj je izvršena racija okupile su se Trampove pristalice.

Trampov sin Erik izjavio je za Foks njuz da su predmet pretrage bile kutije sa dokumentima koje je Tramp doneo iz Bele kuće i da njegov otac već mesecima sarađuje sa Nacionalnim arhivom po tom pitanju.

Izvori bliski Trampu potvrdili su anonimno medijima da je pretres izvršen u ponedeljak popodne, da su agenti odneli nekoliko kutija sa dokumentima što smatraju da je "veoma malo" i da nije bilo premetačine niti razbijanja vrata niti bilo kakvog oblika nasilja.

Izvori iz Bele kuće kažu da nisu imali nikakve informacije o tome da bi FBI mogao da izvrši pretres kuće bivšeg predsednika.

Inače, na čelu FBI je Kristofer Vrej kojeg je na tu funkciju postavio upravo Donald Tramp pred kraj svog mandata. 

Ministarstvo pravde koje je nadležno u ovom slučaju nije davalo izjave medijima. 

Do racije je došlo u trenutku kada Tramp postavlja temelje za još jednu predsedničku kandidaturu na izborima 2024. godine i nakon niza javnih saslušanja o njegovoj ulozi u događajima koji su doveli do napada na Kapitol nakon izbora prošle godine.

Šta je Mar-a-Lago?

Gardijan prenosi da je Mar-a-Lago, veliki kompleks na Floridi, opisan kao "zimska Bela kuća“ tokom Trampovog predsedništva, mesto sa kojeg je lider SAD na različite načine zabavljao šefove država i naređivao američke raketne napade.

Tanjug/AP Photo/Wilfredo Lee, File

 

Središnji deo imanja, koje je Tramp kupio 1985. godine, je vila sa 126 soba, kompletna sa prostranim verandama i okružena savršeno negovanim travnjacima. Izgrađena je 1927. za naslednicu žitarica i društvenu osobu, Mardžori Meriveder Post, koja ga je dala američkoj vladi 1973. Međutim, ni Ričard Nikson ni Džimi Karter ga nisu koristili i vraćena je u privatno vlasništvo 1981. godine.

Tokom svog predsedničkog mandata, Tramp je postao poznat po tome što je provodio značajno vreme na svojim imanjima, a njegov dom u Mar-a-Lagu je bio najposećeniji. Prema podacima Vašington posta, on je bio tamo tokom čitava ili deo 142 dana svog predsedništva i imao u njoj više od 32 posete.

Privatni klub – smešten na imanju od osam hektara koje je sada u fokusu naloga za pretres FBI – privukao je godišnju članarinu od 200.000 dolara i postao simboličan za vreme Donalda Trampa na funkciji, zamagljujući etičke linije između njegovog sopstvenog poslovnog carstva i njegovog predsedničkog dužnosti.

Komentari (0)

Svet