Fokus

Tramp odbio da odgovara pred sudom, pozvao se na Peti amandman

Komentari

Autor: Tanjug

10/08/2022

-

17:11

Tramp odbio da odgovara pred sudom, pozvao se na Peti amandman
Tanjug/AP/Julia Nikhinson - Copyright Tanjug/AP/Julia Nikhinson

veličina teksta

Aa Aa

Bivši predsednik SAD Donald Tramp pozvao se danas na pravo na ćutanje koje mu daje peti amandman američkog Ustava dok je svedočio pod zakletvom pred državnom tužiteljkom Njujorka, a čija kancelarija vodi civilnu istragu njegovog poslovanja.


Odredbom Petog amandmana pravo na ćutanje građani imaju kada je to u njihovom najboljem interesu, preneo je Glas Amerike.

Tramp je stigao u kancelariju tužiteljke Letiše Džejms malo pre 9 časova jutros, a sat kasnije je objavio da je "odbio da odgovara na pitanja na osnovu prava i privilegija koje pripadaju svakom građaninu po Ustavu SAD".

"Jednom sam pitao - ako ste nevini, zašto se pozivate na Peti amandman? Sada znam odgovor na to pitanje", navodi se u saopštenju.

"Kada vaša porodica, kompanija, svi ljudi u vašoj orbiti postanete meta neopravdanog, politički motivisanog lova na veštice, koji podržavaju advokati, tužioci, mediji koji šire lažne vesti, nemate izbora", naveo je još Tramp.

Pravni eksperti navode da je za Trampa odgovaranje na pitanja tužilaca rizično jer sve što kaže može potencijalno da se iskoristi protiv njega u paralelnoj krivičnoj istrazi koju vodi okružni tužilac Menhetna.

Peti amandman štiti ljude od primoravanja da svedoče na sopstvenu štetu u krivičnom slučaju.

Istraga se vodi o poslovima porodične kompanije, a njujorški državni tužilac Leticija Džejms ispituje da li je Trampova organizacija "naduvala" vrednost nekretnina,

Ona je rekla da je njena istraga došla do dokaza da je Trampova organizacija, koja upravlja hotelima, terenima za golf i drugim nekretninama, precenjivala vrednosti imovine da bi dobila povoljne kredite i potcenjivala vrednosti da bi dobila poreske olakšice.

Kako se navodi, Tramp i dvoje njegove odrasle dece, Donald Tramp Mlađi i Ivanka Tramp, borili su se da izbegnu svedočenje, ali nisu u tome uspelii.

Tramp je negirao krivicu i nazvao njujoršku istragu politički motivisanom, aludirajući na to da je Džejms demokrata.

Pre samo dva dana agenti FBI pretražili su Trampovo imanje Mar-a-Lago na Floridi u okviru druge federalne istrage o tome da li je poneo sa sobom klasifikovane podatke kada je napustio Belu kuću.

Istraga koju u Njujorku vodi Letiša Džejms odnosi se na navode da je Trampova kompanija (Tramp organizacija) pogrešno predstavljala vrednost svoje imovine kao što su tereni za golf ili stambene zgrade pred kreditorima i poreskim vlastima.

"Moju veliku kompaniju i mene lično napadaju sa svih strana", napisao je Tramp na platformi za društvene medije "Istina" koju je sam osnovao.

"Banana republika!", dodao je on.

U maju kancelarija tužiteljke Džejms saopštila je da se bliže kraju istrage protiv Trampa i njegove kompanije.

Samo je nedostajalo da bivši predsednik republikanac pod zakletvom razgovara sa tužiocima, što je drugačiji proces od svedočenja pred sudom.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet