Fokus

Kina uvela sankcije litvanskoj zvaničnici koja je posetila Tajvan

Komentari

Autor: Tanjug

13/08/2022

-

13:54

Kina uvela sankcije litvanskoj zvaničnici koja je posetila Tajvan
Kina uvela sankcije litvanskoj zvaničnici koja je posetila Tajvan - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da je uvelo sankcije zamenici litvanskog ministra saobraćaja i komunikacija, Agne Vaičukevičjut, zbog posete Tajvanu, što je najnoviji potez u diplomatskim sporenjima Pekinga sa Viljnusom, prenosi Rojters.

U saopštenju se precizira da će Kina obustaviti i kontakt sa resorom vlade koji ona predvodi, kao i saradnju u transportu sa Litvanijom.

Ministarstvo saobraćaja i komunikacija Litvanije saopštilo je da žali zbog najave Kine, navodi britanska agencija.

"Peking se odlučio da nastavi i intenzivira sa protivpravnim akcijama za jednu članicu EU“, saopštilo je litvansko ministarstvo u izjavi Rojtersu.

Navodi se da potez Kine „ne samo da ne doprinosi razvoju odnosa ove zemlje sa demokratskim svetom, već je u suprotnosti sa dosadašnjom politikom Pekinga da ne ometa razvoj obostrano korisnih odnosa sa Tajvanom, jednom od najprogresivnijih svetskih ekonomija".

Ministarstvo spoljnih poslova Tajvana osudilo je danas sankcije, rekavši da predstavljaju „iracionalnu odmazdu” Kine.

Nedavno jačanje odnosa Litvanije sa Tajvanom naišlo je na oštre kritike zvaničnog Pekinga i dovelo do pada litvanskog izvoza u Kinu u prvom kvartalu ove godine na skoro nulu, navodi Rojters.

Delegacija koju je predvodila zamenica ministra saobraćaja i komunikacija Litvanije posetila je Tajvan ove nedelje.

Kina je oštro osudila posetu litvanskih zvaničnika ostrvu koje smatra za svoj region, i juče najavila "protivmere na ovu provokaciju".

Litvanija je pod stalnim pritiskom Kine da poništi prošlogodišnju odluku kojom dozvoljava Tajvanu da otvori de fakto ambasadu u glavnom gradu Viljnusu pod svojim imenom.

Kina je smanjila diplomatske odnose sa Litvanijom i izvršila pritisak na multinacionalne kompanije da prekinu veze sa ovom državom, navodi britanska agencija.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet