Fokus

Ko je napadač na Ruždija: Rođen u SAD, ali poreklom Libanac, sudiće mu se za pokušaj ubistva

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Rojters, Gardijan, AP

13/08/2022

-

17:40

Ko je napadač na Ruždija: Rođen u SAD, ali poreklom Libanac, sudiće mu se za pokušaj ubistva
Ko je napadač na Ruždija: Rođen u SAD, ali poreklom Libanac, sudiće mu se za pokušaj ubistva - Copyright Tanjug/Charles Fox via AP

veličina teksta

Aa Aa

Muškarac osumnjičen da je u petak napao pisca Salmana Ruždija, Hadi Matar, optužen je za pokušaj ubistva i napad, saopštili su u subotu tužioci.

"Pojedinac koji je odgovoran za jučerašnji napad sada je zvanično optužen za pokušaj ubistva drugog stepena i napad drugog stepena. On je sinoć optužen i zadržan u pritvoru bez kaucije", rekao je okružni tužilac, a preneo Gardijan.

On je sinoć optužen po ovim optužbama i zadržan u pritvoru bez kaucije, dodaje se u saopštenju.

Matar je juče napao pisca Salmana Ruždija, koga je više puta ubo u vrat i stomak na bini tokom predavanja u američkoj saveznoj državi Njujork. Ovaj napad odmah je povezan sa ranijim pozivima na ubistvo poznatog pisca koji su dolazili iz Irana zbog tumačenja njegove knjige "Satanski stihovi" kao bogohuljenje, međutim, policija još utvrđuje motiv napada.

Zvaničnik Hezbolaha rekao je da ta oružana grupacija nema nikakve dodatne informacije u vezi sa napadom na Ruždija. Govoreći za Rojters pod uslovom anonimnosti, taj zvaničnik je istakao da "neće dalje komentarisati jer ne znaju ništa o toj temi".

Grupu Hezbolah podržava Iran, čiji je tadašnji lider ajatolah Homeini 1988. godine proglasio fatvu, što znači da postoji izuzeće od "kletve" u religijskom smislu za osobu koja bi ubila Ruždija, kog Homeini optužuje za blasfemiju protiv islamske vere zbog pomenute knjige.

Napadač poreklom Libanac, ali je rođen u SAD

Napadača na Ruždija policija je identifikovala kao Hadija Matara, uz dodatne informacije da ima 24 godine, i da je iz Nju Džerzija u SAD. Informacije o napadaču su za sada šture, a zna se da je prilikom hapšenja kod sebe imao vozačku dozvolu sa lažnim identitetom.

Matar je poreklom Libanac i njegova porodica je iz Jaruna na jugu, rekao je gradonačelnik tog grada Ali Tehfe za britansku agenciju. Njegovi roditelji su emigrirali u SAD, pa je i Matar tamo rođen.

Kao odgovor na to da su se na društvenim mrežama i u pojedinim medijima pojavile informacije da Matar ili njegovi roditelji podržavaju Hezbolah ili su članovi te grupe. Međutim, Tehfe je za Rojters istakao da nema nikakvu informaciju o religijskim uverenjima Matara ili njegove porodice, jer su se oni još odavno odselili i žive u inostranstvu.

Policijski zvaničnici su u poslednjem obraćanju medijima povodom ovog napada rekli da se i dalje ne zna koji je bio motiv Matara, koga su posmatrači i obezbeđenje savladali nakon što je utrčao na binu prilikom Ruždijevog govora na jednom književnom festivalu u Njujorku.

Pisac na respiratoru, bori se za život

Matar je Ruždija prilikom napada više puta ubo u vrat i stomak, a indijski pisac je operisan i na respiratoru je, kako je saopštio njegov agent Endrju Vajli. Vajli je dodao da "vesti nisu dobre", da Ruždi ne može da govori i da bi mogao da izgubi jedno oko. 

Iz policije Njujorka su u zvaničnom saopštenju povodom napada na Ruždija naveli kako je napadač oko 11.00 časova po lokalnom vremenu napao pisca i voditelja, a piscu naneo ubode u predelu vrata i stomaka. Izveštač AP video je kako je muškarac upao na binu u Institutu Čautaukva i počeo da udara ili ubada Ruždija dok su ga predstavljali na početku predavanja.

Voditelj koji je bio sa njim na bini, Henri Ris, tom prilikom zadobio je lakšu povredu glave i prebačen je u lokalnu bolnicu, navodi BBC. Policija je na konferenciji za novinare saopštila da su osoblje i publika pojurili na napadača i spustili ga na zemlju, a zatim je uhapšen. 

Jedan od prisutnih u publici prilikom napada, rabin Čarls Savenor, objasnio je za agenciju AP šta je video.

 "Ovaj momak je istrčao na platformu i počeo da udara na gospodina Ruždija. U početku smo pomislili: „Šta se dešava?“ A onda je za nekoliko sekundi postalo potpuno jasno da ga tuku", rekao je Savenor, dodajući da je napad trajao dvadesetak sekundi, preneo je AP.  

Ruždi, rođen u Indiji, slavu je doživeo sa knjigom "Deca ponoći" 1981. godine, koji je prodat u više od milion primeraka samo u Velikoj Britaniji. Ali njegova četvrta knjiga, "Satanski stihovi", objavljena 1988., primorala ga je da se krije skoro deset godina. Godinama živeo pod pretnjom smrću zbog svog romana 

Ona je zabranjena u Iranu od 1988. godine, jer je mnogi muslimani smatraju bogohulnom.

Komentari (0)

Svet