Fokus

Izraelska vojska uništila tunel kojim su pripadnici Hamasa ulazili u državu

Komentari

Autor: Tanjug

15/08/2022

-

15:55

Izraelska vojska uništila tunel kojim su pripadnici Hamasa ulazili u državu
Tanjug AP/Mahmoud Illean - Copyright Tanjug AP/Mahmoud Illean

veličina teksta

Aa Aa

Izraelska vojska saopštila je danas da je potopila tunel koji je iskopala islamistička grupa Hamas u Gazi, a bio je namenjen za ulazak militanata na teritoriju Izraela.

"Znali smo da taj tunel postoji, ali smo čekali da se njegova izgradnja završi pre nego što smo reagovali", izjavio je portparol izraelske vojske za Rojters i naveo da je vojska poplavila tunel.

Bio je to "prilično tehnološki napredan tunel", predviđen za prebacivanje naoružanih ljudi u Izrael, kazao je portparol.

Palestinski militanti koristili su tunele tokom rata u Gazi 2014. godine, a Izrael je od tada razvijao tehnologije detekcije i izgradio podzemnu betonsku barijeru sa senzorima, kako bi sprečio pokušaje podzemnog prelaska granice, navodi Rojters.

Vojska je poslednjih godina otkrila nekoliko tunela.

Portparol Hamasa Favzi Barhum izjavio je da ta grupa ima "pravo da koristi sva sredstva da ojača i razvije svoje sposobnosti" i da se objava izraelskih vlasti odnosi na "lažno dostignuće", prenosi Rojters.

Saopštenje je usledilo otprilike nedelju dana nakon izbijanja prekograničnog nasilja, tokom kojeg su izraelske snage bombardovale palestinske ciljeve, a militanti Islamskog džihada ispalili stotine raketa prema Izraelu.

Izrael je usredsredio svoju trodnevnu vojnu operaciju na Islamski džihad, militantnu grupu koju podržava Iran, izbegavajući direktnu konfrontaciju sa većim i moćnijim Hamasom koji upravlja obalnim delom Gaze od 2007. godine, navodi Rojters.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet