Fokus

Nakon prekida vatre Izrael otvorio granične prelaze u Gazi za gorivo i humanitarnu pomoć, sutra otvaranje za pešake

Komentari

Autor: Tanjug

08/08/2022

-

12:52

Nakon prekida vatre Izrael otvorio granične prelaze u Gazi za gorivo i humanitarnu pomoć, sutra otvaranje za pešake
Nakon prekida vatre Izrael otvorio granične prelaze u Gazi za gorivo i humanitarnu pomoć, sutra otvaranje za pešake - Copyright Tanjug/AP Photo/Adel Hana

veličina teksta

Aa Aa

Granični prelaz Erez između Izraela i Pojasa Gaze mogao da se za pešake otvori sutra, preneo je Tajms of Izrael" objavu vojnog radija. Citirajući bezbednosne izvore, radio stanica je navela da bilo koja odluka o ponovnoj dozvoli za ulazak radnika iz Gaze zavisi od toga da li će biti održano primirje između Izraela i palestinskog Islamskog džihada.

Nešto ranije, izraelski vojni zvaničnik za vezu sa Palestincima rekao je da su otvorene granice za prevoz goriva i humanitarne pomoći u Gazu, ali da pešacima nije dozvoljen prolaz kroz Erez.

Izrael je danas ponovo otvorio granične prelaze u pojasu Gaze, nakon prekida vatre sa estremistiškom grupom Palestinski islamski džihad (PIDŽ) uz posredovanje Egipta, čime je okončan najozbiljnijli sukob sa Palestincima u više od godinu dana.

Najmanje 44 osobe, uključujući 15 dece, poginule su tokom 56 sati sukoba, koji je počeo kada je u izraelskom napadu dronom likvidiran visoko rangirani komandant palestinskog Islamskog džihada.

Izrael je saopštio da je njegova akcija bila preventivni udar, izveden da bi se osujetio napad koji je planirala ova grupa koju podržava Iran, prenosi Rojters.

U poslednjem talasu sukoba ranjeno je više stotina ljudi i uništeno je nekoliko kuća u pojasu Gaze.

Palestinski ekstremisti ispalili su više od 1.000 raketa na Izrael, što je primoralo Izraelce sa juga zemlje i u velikim gradovima, uključujući Tel Aviv, da odu u skloništa.

Na konferenciji za novinare koja je emitovana na proiranskoj stanici Al Majadin nakon prekida vatre kasno sinoć, lider Islamskog džihada Ziad al-Nakala je poručio: "Ovo je pobeda", ali Izrael vidi značajnu degradaciju operativnih sposobnosti palestinskog islamskog džihada.

"Nema sumnje da je Islamskom džihadu zadat ozbiljan udarac i biće im potrebno vreme da se oporave. Nismo uništili Islamski džihad niti nam je to bio cilj", rekao je jedan izraelski vojni zvaničnik, ukazujući na pogibiju dvojice visoko rangiranih palestinskih komandanata.

Prema njegovim rečima, izraelska akcija je ozbiljno poremetila sposobnost PIDŽ da planira i izvodi operacije protiv Izraela.

Izraelski zvaničnici su potvrdili da je, osim dvojice komandanata, u napadima poginulo 20 ekstremista, da su uništene velike količine protivtenkovskog oružja kao i postrojenja za proizvodnju i skladištenje raketa.

"Mislim da su bili iznenađeni našim akcijama i nivoom naših obaveštajnih i operativnih sposobnosti", rekao je novinarima visoki izraelski diplomatski zvaničnik.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet