Fokus

Nikolić za Euronews Srbija: Nema povređenih državljana Srbije u izraelsko-palestinskom sukobu, primirje stupilo na snagu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

08/08/2022

-

22:25

Nikolić za Euronews Srbija: Nema povređenih državljana Srbije u izraelsko-palestinskom sukobu, primirje stupilo na snagu
Nikolić za Euronews Srbija: Nema povređenih državljana Srbije u izraelsko-palestinskom sukobu, primirje stupilo na snagu - Copyright Tanjug/AP Photo/Fatima Shbair

veličina teksta

Aa Aa

Među 2.500 državljana Srbije koji se nalaze u Izraelu nema povređenih u izraelsko-palestinskom sukobu u Pojasu Gaze koji su se rasplamsali tokom prethodnih dana.

Počasni konzul Srbije u Izraelu Aleksandar Nikolić rekao je danas za Euronews Srbija da najveći deo srpskih državljana, koji su stalno nastanjeni ili borave u Izraelu, a kojih ima 2.500, jeste bio obuhvaćen radijusom raketnih dejstava, ali da među povređenima nema naših državljana.

"Među njima ima onih koji žive i u najužem prstenu oko Pojasa Gaze. To je nekih samo sedam kilometara dubine, pre svega u kibucima, a ovo znači da se vreme od oglašavanja sirene upozorenja, s jedne strane i obaranja samog projektila, odnosno njegovog pada, meri u sekundama", navodi on.

 

Ističe da je u pitanju "zastrašujuće malo vremena koje ti ljudi imaju da se domognu skloništa ili zaštitnih soba", ali da ipak nema ni teže povređenih uprkos dva direktna pogodka - jedan u stambeni, drugi u industrijski objekat. 

Počasni konzul Srbije u Izraelu dodaje da državljana Repubilike Srbije nema ni među lakše povređenima.

Uprkos primirju nastavljeni raketni napadi

Podsetimo, nakon rasplamsavanja izraelsko-palestinskog sukoba tokom vikenda u nedelju u 20 časova po lokalnom vremenu trebalo je da stupi na snagu primirje, ali su se ipak i posle tog toga oglasile sirene u nekoliko izraelskih gradova, među kojima je i Tel Aviv, dok "Džeruzalem post" prenosi, pozivajući se na palestinske medije, da je petoro Palestinaca ubijeno u izraelskom napadu na automobil u Gazi.

Sirene za vazdušnu opasnost su se čule u Aškelonu i periferiji Gaze pet minuta nakon 19.00 (20.00 po lokalnom vremenu), što je bilo previđeno vreme kada je, uz posredstvo Egipta, trebalo da počne primirje.

U pokušaju da se okonča trodnevni oružani sukob između Izraela i ekstremističke organizacije palestinski Islamski džihad (PIDŽ) u pojasu Gaze, u kojem su poginule desetine Palestinaca, sinoć u 23.30 sati po lokalnom vremenu stupio je na snagu prekid vatre.

Teška raketna vatra iz Gaze na Sderot, Aškelon, Beršebu i druge lokalne zajednice nastavljena je sve do nekoliko minuta pre 23.30, a neke rakete su ispaljene i 20 minuta nakon što je primirje stupilo na snagu, prenosi Tajms of Izrael.

Izrael je u petak započeo napade na ciljeve u pojasu Gaze kako bi sprečio raketne udare Islamskog džihada koji je želeo da odgovori na hapšenje Basama al Saadija, visokog vođe palestinske grupe Islamski džihad na okupiranoj Zapadnoj obali.

Tokom racije i hapšenja Saadija na Zapadnoj obali u gradu Dženin prošlog ponedeljka ubijen je 17-godišnji pripadnik Islamskog džihada, pa je izraelska vojska zbog straha od odmazde zatvorila sve prelaze u Gazi i neke okolne puteve, preneo je Rojters.

Izrael otvorio granične prelaze u Gazi za gorivo i humanitarnu pomoć

Nakon sinoćnjeg prekida vatre, granični prelaz Erez između Izraela i Pojasa Gaze mogao bi za pešake da se otvori sutra, preneo je "Tajms of Izrael" objavu vojnog radija. Citirajući bezbednosne izvore, radio stanica je navela da bilo koja odluka o ponovnoj dozvoli za ulazak radnika iz Gaze zavisi od toga da li će biti održano primirje između Izraela i palestinskog Islamskog džihada.

Nešto ranije, izraelski vojni zvaničnik za vezu sa Palestincima rekao je da su otvorene granice za prevoz goriva i humanitarne pomoći u Gazu, ali da pešacima nije dozvoljen prolaz kroz Erez.

Izrael je danas ponovo otvorio granične prelaze u pojasu Gaze, nakon prekida vatre sa estremistiškom grupom Palestinski islamski džihad (PIDŽ) uz posredovanje Egipta, čime je okončan najozbiljnijli sukob sa Palestincima u više od godinu dana.

Komentari (0)

Svet