Fokus

Premijer Australije sam sebe imenovao u ministarstva tokom pandemije, smatrao da je odgovornost za naciju samo na njemu

Komentari

Autor: Tanjug

17/08/2022

-

09:15

Premijer Australije sam sebe imenovao u ministarstva tokom pandemije, smatrao da je odgovornost za naciju samo na njemu
Premijer Australije sam sebe imenovao u ministarstva tokom pandemije, smatrao da je odgovornost za naciju samo na njemu - Copyright EPA/DARREN ENGLAND

veličina teksta

Aa Aa

Bivši premijer Australije Skot Morison sopštio je danas da je odluku da tajno imenuje sebe u još pet ključnih ministarstava tokom pandemije, doneo pošto je smatrao da je odgovornost za naciju samo na njemu.

Morison, koji se povukao sa mesta lidera Liberalne partije nakon što je izgubio na opštim izborima u maju, obratio se na konferenciji za novinare kako bi odgovorio na salve kritika iz aktuelne vlade i njegove sopstvene stranke zbog ovih imenovanja, prenosi Rojters.

Australijski premijer Entoni Albaneze ocenio je ovaj potez kao "uništavanje vestminsterskog sistema bez presedana", u komentaru na saznanje da je Morison između marta 2020. i maja 2021. sebe imenovao za ministra pet resora, a da u pojedinim slučajevima na to nije upozorio postojećeg ministra.

Trojica ministara nisu bila upoznata sa činjenicom da Morison deli vlast nad njihovim ministarstvima sve do otkrića ove nedelje, rekli su oni.

"Upravljao sam brodom usred oluje. Samo sam ja kao premijer mogao da razumem težinu odgovornosti koja je bila na mojim plećima i na nikom drugom", rekao je Morison novinarima, prisećajući se kako je pandemija pogodila Australiju 2020, prenosi Rojters.

Morison je naveo da nije "preuzeo" ministarstva i rekao da ministre nije ometao u radu, a obrazložio je da ih nije obavestio pošto je ovlašćenja nameravao da koristi samo u hitnim slučajevima.

Generalni guverner Dejvid Harli, kraljičin predstavnik u Australiji, potvrdio je da je potpisao dokument kojim je dozvolio Morisonu da tajno preuzme tri ministarstva, uz dodatak da je sve bilo urađeno u skladu sa članom 64 australijskog ustava.

Međutim, Albaneze, pravni eksperti i Morisonove bivše kolege su kritikovali takav potez jer je sve urađeno pod velom tajnosti.

Albaneze je istakao da će tražiti pravni savet povodom tih odluka, za koje se očekuje da će ih vlada dobiti u ponedeljak, navodi britanska agencija.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet