Fokus

Morison: Želimo da živimo sa koronom kao sa gripom, zdravstveni stručnjaci imaju poslednju reč

Komentari

Autor: Jutarnji list

12/03/2022

-

10:50

Morison: Želimo da živimo sa koronom kao sa gripom, zdravstveni stručnjaci imaju poslednju reč
Morison: Želimo da živimo sa koronom kao sa gripom, zdravstveni stručnjaci imaju poslednju reč - Copyright AP/Rick Rycroft

veličina teksta

Aa Aa

Australijski premijer Skot Morison rekao je da politički čelnici njegove zemlje žele da pređu u novu fazu života sa koronavirusom kao da je reč o gripu, ali da prvo mora da se posavetuje sa zdravstvenim stručnjacima.

Dan nakon sastanka as vladinim ministrima i čelnicima australijskih saveznih država, Morison je u subotu ujutro rekao novinarima da su razgovarali o prelasku na "fazu D" nacionalnog plana odgovora na pandemiju.

"Naši aerodromi su ponovo otvoreni, međunarodni dolasci su dopušteni, trenutno postoje izuzeća od karantina za ljude koji se vraćaju, tako da smo sada već delimično u fazi D", rekao je on.

Čelnici su predložili odustajanje od uslova izolacije za bliske kontakte sa obolelima od koronavirusa i zatražili dalje savete o tome od stručnjaka, dodao je Morison. Pravilo izolacije je dovelo do manjka radne snage u australijskim kompanijama, rekao je australijski premijer. Savezne države Zapadna Australija i Severna teritorija trebalo bi da ukinu mere mesec dana nakon istočnih država, dodao je.

Zdravstveni zvaničnici u Novom južnom Velsu, najmnogoljudnijoj državi, ove nedelje su rekli kako su zabrinuti zbog rasta nove BA.2 varijante omikrona za koju su rekli da bi mogla udvostručiti dnevni broj slučajeva do kraja meseca.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet