Fokus

Vanredna situacija u Australiji zbog poplava, Premijer Skot: Sve gora zemlja za život zbog prirodnih katastrofa

Komentari

Autor: Tanjug

09/03/2022

-

10:00

Vanredna situacija u Australiji zbog poplava, Premijer Skot: Sve gora zemlja za život zbog prirodnih katastrofa
Poplave u Australiji - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Australija je danas proglasila nacionalnu vanrednu situaciju kao odgovor na razorne poplave duž istočne obale i odredila zone katastrofe u gradovima koje su zahvatile nabujale reke.

"Australija postaje sve gora zemlja za život zbog ovih prirodnih katastrofa", izjavio je premijer Skot Morison posle obilaska najteže pogođene oblasti Severnih reka u Novom Južnom Velsu, prenosi agencija Rojters.

Stupanje na snagu Deklaracije o vanrednom stanju, koja je doneta nakon razornih požara u Australiji 2019. godine, pomoći će u smanjenju birokratije i ubrzanju procesa pružanja pomoći usred kritika zbog sporog reagovanja na poplave u kojima je poginula najmanje 21 osoba.

Zvaničnici su naveli da će vojno osoblje, koje je raspoređeno u tom području da pomogne u operacijama čišćenja, biti više nego udvostručeno na 4.000.

Australijska vlada je prosle nedelje isplatila oko 385 miliona australijskih dolara žrtvama poplava na nacionalnom nivou, a Morison je rekao da će pomoć biti povećana u Lizmoru, najteže pogođenim gradovima i okolnim oblastima, kako bi se obezbedila hrana i sklonište, podrška mentalnom zdravlju i pravna i poslovna podrška.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet